Стамчар, уместо Бенедикта, заменик шефа Делегације ЕУ

БЕОГРАД: Словенка Матеја Норчич Стамчар именована је за заменика шефа Делегације ЕУ у Србији, сазнаје Танјуг.  Норчич је до сада била заменица амбасадора Словеније у Београду.
eu zastave, Tanjug
Фото: Tanjug

Амбасадор Владимир Гаспарич је данас и најавио прелазак Норчич на нову дужност у Делегацији ЕУ, али није прецизирао на које место, и тим поводом јој поклонио књигу “На Дрини ћуприја” Иве Андрића. 

Матеја Норчич до сада је радила као отправник послова и заменик амбасадора Републике Словеније у Србији.

До 2012. била је заменик шефа Сектора за суседне земље у Министарству спољних послова Словеније и опуномоћени министар Сектора за политику Европске уније у МСП-у. 

Претходно је била је и опуномоћени министар у Сектору за безбедносну политику слоцвеначког Министарства.

Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Љубљани, а Мастер из Европске политике завршила је на шведском Универзитету у Лунду. 

Говори енглески, српски, хрватски, активно француски и пасивно немачки.  

Доласком Норчић у Делегацију ЕУ, на место Оскара Бенедикта, дипломатско представништво Уније у нашој земљи имаће ново руководство.

У Београд, наиме, ускоро стиже и нови шеф Делегације, италијански дипломата Сем Фабрици.

Он је до сада био шеф делегације ЕУ у Аустралији.

Фабрици је, иначе, оптимистичан према будућности ЕУ и сматра да је европски пројекат незаустављив, јер међу Европљанима постоји моћна воља да ЕУ успе, иако је Брегзит унео “елемент несигурности”. 

Идеја да се вратимо на национални ниво је немогућа. На какав национални ниво бисмо се вратили уопште? Од Римског царства смо испробавали бројне системе владавине. Оно што тренутно имамо функционише. Иако наилазимо на потешкоће, вредност пројекта је и даље ту. Међу собом успевамо да решимо све проблеме, поручио је Фабрици својевремено за аустралијски “Фајненшал тајмс”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести