Станислава Прпа: Увид, пријава и плаћање пореза једним „кликом“

НОВИ САД: Градска пореска управа Новог Сада је од 4. маја омогућила Новосађанима да телефоном или електронском поштом прибаве корисничко име и лозинку за пријаву на Јединствени информациони систем локалне пореске администрације, те тако провере своје пореске обавезе и пријаве без одласка на шалтер.
stanislava prpa
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

О томе шта доноси нови систем, на који начин ће он фунционисати и шта то значи за пореске обвезнике за „Дневник“ говори начелница Градске пореске управе Станислава Прпа, и као кључну новину истиче могућност за грађане и привреду да електронским путем обаве увид у своје пореске обавезе, као и да електронским путем и измире своје обавезе.

Тај систем је намењен свим пореским обвезницима локалне пореске администрације, како грађанима, тако и привреди, истакла је Станислава Прпа.

Како је додала, након добијања корисничког имена и лозинке, порески обвезници се могу улоговати на Портал јединственог информационог система локалне пореске администрације (на адреси www.lpa.gov.rs, прим. нов), а корисничко име и лозинка су трајни.

Дигитални портал локалне пореске администрације пореским обвезницима омогућава да брзо и једноставно остваре увид у стање својих обавеза и обаве електронско плаћање, а Градској пореској управи омогућиће смањење броја пореских обвезника у шалтер-салама, као и елиминисање могућих грешака приликом плаћања пореских обавеза.

Увођење и коришћење електронског сервиса ће грађанима и привреди олакшати и убрзати начин комуникације с Градском пореском управом, и довести до уштеде ресурса, вели Прпа.

По њеним речима, да би приступили дигиталном порталу Градске пореске управе, порески обвезници морају да региструју свој кориснички налог слањем захтева с подацима на имејл-адресу gpu@novisad.rs. Након пријема података, навела је Станислава Прпа, Градска пореска управа шаље корисничко име и лозинку и детаљно техничко упутство с директним линком где ће грађани једним „кликом“ добити информације о стању својих пореских обавеза и, уколико желе, обавити плаћање електронским путем.

Пореским обвезницима на располагању је и мобилна апликација „Моја ЛПА“, коју је за те намене развила и објавила Канцеларија Владе Републике Србије за информационе технологије и електронску управу. Апликација је потпуно бесплатна, доступна је за Андроид и иОС кориснике и представља први корак у развоју еУправе. Цео систем је у потпуности прилагођен крајњем кориснику и врло једноставан за коришћење, казала је Станислава Прпа.

Она је напоменула да је, осим лакшег приступа и брзине обраде, нови систем поуздан и у домену безбедности и заштите података.

Да би порески обвезник могао да користи бенефите дигиталног портала, неопходно је да региструје свој кориснички налог. Захтев за отварање налога, како смо и навели, подноси се електронским путем. Када обвезник поднесе захтев, у којем оставља личне податке, Градска пореска управа кроз информациони систем намењен локалној пореској администрацији проверава да ли је лице које је поднело захтев заиста обвезник и да ли се лични подаци наведени у захтеву поклапају с подацима о обвезнику које у својој бази има Градска пореска управа. Када се утврди подударност података, односно обави аутентификација обвезника, обвезнику – подносиоцу захтева се одобравају корисничко име и лозинка. Истичемо да обвезник види само своје податке, односно само податке од важности за опорезивање који се везују за њега као пореског обвезника. Дакле, безбедност података о пореском обвезнику, као и безбедност службених података Градске пореске управе није угрожена, нагласила је начелница Градске пореске управе. 

Она је додала да је Канцеларија за ИТ и еУправу почетком 2019. године успоставила Јединствени информациони систем ЛПА, који, захваљујући централизацији података, грађанима и привреди омогућава комплетан увид у своје пореске обавезе на територији Републике Србије, да електронским путем поднесу пријаву за утврђивање пореза на имовину, да имају увид у стање свог рачуна као и да електронски путем измире своје обавезе.

У складу с повећаним интересовањем грађана и растом броја захтева за коришћење тог сервиса, од 4. маја Градска пореска управа је олакшала пореским обвезницима могућност да добију своје корисничко име и лозинку слањем захтева с подацима о обвезнику на имејл-адресу gpu@novisad.rs. Позивањем корисничког сервиса на број 4871-707, грађани сваког радног дана од 8 до 14 сати могу добити додатна техничка упутства за коришћење дигиталног портала локалне пореске администрације. На тај начин грађанима Новог Сада као пореским обвезницима олакшана је у великој мери комуникација с Градском пореском управом Нови Сад. С обзиром на то да се од 4. маја сваки дан повећава број захтева за добијање корисничког налога, стиче се утисак да су грађани заинтересовани за електронски вид комуникације с Градском пореском управом која је сервис у служби грађана, закључила је Станислава Прпа.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести