Станковић: Припајање три општине Косову није тема у Бриселу

БЕОГРАД: Припајање три општине - Бујановца, Прешева и Медвеђе - Косову неће бити тема на столу у Бриселу, уверен је председник Координационог тела Владе за ове три општине Зоран Станковић. 
zoran stankovic
Фото: Tanjug (arhiva)

Станковић је у интервјуу за телевизију Н1 рекао да му је то потврђено у разговорима с међународним представницима и додао да су главни проблем албанске мањине уџбеници, али да одговорност није на органима Србије. 

У најновијим разговорима које имамо кажу да нема размена територија, јер би то повукло лавину не само на Балкану.То су ставови земаља које одлучују и које имају доминантан утицај у УН, каже Станковић.

Како је напоменуо, све партије које су биле за припајање ове три општине Косову, изгубиле су на изборима и да губе поверење међу становништвом у том делу.

Уочи најновијих рунди дијалога Београда и Приштине, скупштина албанских одборника из три општине југа Србије, усвојила је “Политичку декларацију”, којом је тражила од привремених косовских институција и власти у Београду да у дијалог о нормализацији односа буде укључен и, како кажу, политички статус Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе. Траже иста права као и Срби на Косову и Метохији, наводи Н1.

Станковић је подсетио да се ради о трећој таквој декларацији, и да су претходне усвојене 2006. и 2013, након чега се, како каже, ништа није десило. 

Сматра да је та активност у политичке сврхе, нарочито с обзиром на то да предстоје избори за савете националних мањина.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести