Стано: Нема санкција против Србије, радимо са Београдом на разјашњењу

БРИСЕЛ: Портпарол ЕУ, Петер Стано каже за Танјуг да ЕУ, увођењем санкција против Русије и Белорусије, није циљала Србију нити њен енергетски сектор, а да се тренутно воде разговори између Брисела и Београда којим би требало да се ”разјасне све забринутости Србије вези са применом и последицама рестриктивних мера”.
evropska unija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

”Нема санкција ЕУ против Србије и нема планова за било какве санкције Србији. Санкције ЕУ у вези са руском инвазијом на Украјину циљају на две земље које су очигледно одговорне за то, а то су Русија и Белорусија, као и на одређени број појединаца и компанија из ових земаља. Тренутно смо у контакту са српским властима да разјаснимо све њихове забринутости у вези са применом и последицама рестриктивних мера”, каже Стано за Танјуг.

На питање Танјуг да ли ЕУ има у виду последице које санкције наметнуте Русији могу да имају на одређене секторе у Србији, укључујући и трговину фослиним горивима, и како ће то бити бити решено или компензовано, Стано каже да ЕУ већ ради на јачању подршке региону Западног Балкана у области енергетске безбедности кроз обезбеђивање средстава за инвестиције у енергетску ефикасност, обновљиве изворе енергије, изградњу и рехабилитацију Трансбалканског електроенергетског коридора .

”То све радимо како бисмо смањили зависност од фосилних горива и помогли партнерима да боље интегришу енергетску мрежу и приступе енергији из више извора”, објашњава Стано.

У Бриселу подсећају да је почетак радова на гасном интерконектору Србија-Бугарска у јануару 2022. године, за који је ЕУ обезбедила бесповратна средства од скоро 50 милиона евра, важан ”заједнички корак ЕУ и Србије” ка обезбеђивању и диверсификацији снабдевања Србије гасом.

”У блиском контакту шмо и са Секретаријатом Енергетске заједнице, пратимо и ситуацију цена, али и сигурности снабдевања у региону. Радимо са свим нашим партнерима на Западном Балкану на ублажавању утицаја рата на њихову економију и друштво”, наводи Стано у разговору за Танјуг.

У Бриселу напомињу да је ЕУ највећи и најтранспарентнији донатор и трговински партнер Србије и да јој пружа убедљиво највише подршке у развоју за шта је издвојено три милијарде евра бесповратних средстава за 13 година.

”И долази још”, поручују из Брисела.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести