Стано: Одмах спустити тензије између Београда и Приштине

БРИСЕЛ/ПРИШТИНА: Портпарол ЕУ, Петер Стано, позвао је Беогрда и Приштину да одмах ступсте тензије и да се уздрже од једнстраних потеза.
stano
Фото: Танјуг (видео)

Он додаје да се специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак, тренутно налази у Београду где ће се у 14 часова састати се председником Вучићем, као и да се Лајчак последњи сати чуо са политичким лидерима на Косову поводом ситуације.

Стано је одговарајући на питање Танјуга о ситуацији на административним прелазима између севера КиМ и Централне Србије, поручио да је слобода кретања једна од основа ЕУ и да се од Београда и Приштине очекује да промоивишу ту слободу у региону.

”Позивамо обе стране да се уздрже од једонстраних акција и да спусте тенизе, одмах.

Такође, позивамо обе стране да свим питањима баве кроз дијалог у Бриселу и да га користе као платформу за решавање свих отворених питања које имају међусобно, укључујући и слободу кретања и таблице”, каже Стано.

”ЕУ очекује да Косово и Србија изграде атмосферу погоду за помирење , регионалну сарадњу и добробит гарађана. То је кључно за постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума коме посредујемо и који ће омогуцити коначну нормализацију односа између Србије и Косова”, закључио је Стано.

На питање Танјуга зашто ЕУ увек користи формулацију ”обе стране” када позива на уздржаност од једностраних акција, када је очигледно ко такве акције спроводи, портпарол ЕУ каже да је свака тензија настала као ”акција или реакција на нешто”.

”Кроз историју дијалога и односа Београда и Приштне видели смо међусобна оптуживања. Зато наглашавамо да се сва отворена питања решавју кроз дијалог коме посредује ЕУ и то се односи на обе стране. То је једни пут напред. У супротом биће стално конфронтација, а ми то не желимо у нашем непосредном суседству”, закључује Стано.

Амбасада САД у ПР: Обе стране да одмах смање тензије

Амбасада САД у Приштини позвала је Београд и Приштину да под хитно покажу уздржаност и смање тензије.

Придружујемо се Европској унији у позиву Косову и Србији да покажу уздржаност, уздрже се од даљих једностраних акција и смање тензија - и то одмах, без одлагања, наводи се на Твитер налогу амбасаде САД у Приштини.

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре почело је одузимање таблица са ознакама са севера КиМ, а возила са ознакама из централне Србије морају да узимају пробне ознаке и плаћају таксу.

Специјалне јединице косовске полиције Росу распоређене су од јутрос на два административна прелаза - Јарињу и Брњаку, а председник Србије Александар Вучић заказао је за сутра у 10 часова хитну седницу Савета за националну безбедност.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести