Стефановић: Бесмислено да Гашић има везе с нападачима

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је као бесмислене и нерационалне тврдње опозиционог Савеза за Србију да су осумњичени за напад на Борка Стефановића у Крушевцу повезани са шефом БИА Братиславом Гашићем.
Nebojša Stefanović Foto Tanjug/ video
Фото: Foto Tanjug/ video

Не знам какве везе ти нападачи могу да имају са Братиславом Гашићем. Сва тројица су из криминогене средине. Ради се о М. Ж. (1988) Д.Г. (1987) и М.Ш. (1980) из Крушевца, рекао је Стефановић.

Министар је на конференцији за новинаре рекао да се у тренутку напада на Борка Стефановића, у непосредној близини месне заједнице у којој је планирана трибина Савеза за Србију, налазио полицајац који је такође задобио ударце, јер се телом поставио између лидера Левице Србије и нападача.

Полицаја је, према Стефановићевим речима, препознао нападаче и захваљујући његовом присуство МУП је брзо реаговао и ухапасио осумњичене.

Кад погледате то као чињеницу, зар вам се не чини потпуно бесмислена тврдња да је онда то организвала нека служба или Бата Гашић. Потпуно нерационално, рекао је Стефановић.

Због истраге која је у току министар није могао да даје прецизније информације, али је рекао да ће она показати околности и мотиве због којих се напад догодио.

Али за разлику од свих када је Ранко Панић убијен, јер је другачије мислио од тадашње власти коју су чинили Тадић, Јеремић, Ђилас, шест година није ни било истраге за убиство, нити је кога интересовало. Ми смо починиоце ухапсили за два сата. То показује суштинску разлику између њих и нас, рекао је Стефановић.

Он је најоштрије осудио напад на Борка Стефановића.


Борко Стефановић: Напад на мене организован 

Председник Левице Србије Борко Стефановић рекао је на прес конференцији да су га, јуче у Крушевцу, напали криминалци, да је напад био организован и да је реч о покушају убиства. 

Стефановић је рекао да се то није догодило спонтано, јер су, како тврди, починиоци напада “пратили кретање” представника Савеза за Србију у Крушевцу. 

Он је рекао да га је напала група младића с капуљачама, на улазу у просторије Месне заједнице Расадник, којима је, наводи, рекао “добро вече”, а затим је добио ударац у потиљак.

Изгубио сам много крви, расекотина је била врло широка, додао је и навео да су га шутирали у главу док је био у несвести, а да су лекари утврдили да ударци нису задати руком.

Стефановић каже и да су том приликом повређена још два члана Левице Србије, једном су “избијена два зуба”, али није објаснио како се то догодило. 

Он је поздравио то што је МУП Србије брзо пронашао и ухапсио нападаче на њега, као и то што је председник Александар Вучић синоћ осудио тај напад, али је додао да “није добро да се прича да има више верзија догађаја и да је у питању лакша телесна повреда”.

На питање новинара ко стоји иза напада, он је рекао да су актери “мања група криминалаца”, која је повезана с извесним “контроверзним бизнисменом”, а који је, каже, повезан са некадашњим градоначелником тог места Братиславом Гашићем.


Не желим да умањим напад на Борка Стефановића, осуђујем га најоштрије, али само подсећам да то што сваког дана говоре у медијима то што изговарају реченице мржње само да би се дочепали власти и фотеље, није добро за друштво, поготово не за људе који тврде за себе да хоће да се боре против насиља у друштву. То је најгоре лицемерје, рекао је Стефановић.

Министар је похвалио крушевачку полицију за брзу реакцију, наводећи и да је осумњиченима одређен притвор.

Држава је урадила свој посао максимално брзо, промптно је реаговала, ухапсила поцниоце и послала поруку да насиље није дозовљено. Очекујем да ће тужилаштво тражити оштре казне, рекао је он.

Стефановић је казао и да је проблем то што неки људи из политичког спектра из Савеза за Србију покушавају да једном јако лошом капмањом капитализују своју политичку добит на основу нечега где је држава показала да може ефикасно да реагује.

Када се говори о језику мржње, управо су они, додаје Стефановић, позивали на силовање премијерке, говорили да политичке противнике треба стрељати, пребијали су новинаре.


Брнабић: Насиље не сме да се толерише

Србија неће толерисати насиље ни под каквим изговором, изјавила је председница владе Ана Брнабић и истакла да се нада да ће и правосудни органи, попут полиције, брзо и професионално реаговати на напад на лидера опозиционе Левице Србије Борка Стефановића.

Фото: Tanjug/ D.Goll, arhiva

Република Србија, Влада Србије неће трпети било какво насиље под било каквим изговором. Не можете да оптузујете ни владу, ни председника за стварање било какве атмосфере линча и насиља, рекла је Брбабић новинарима у Београду и подсетила да су лидери Савеза за Србију “нажалост, позивали и на силовање и на вешање”. 

Нагласила је да је након напада на Борка Стефановића МУП реаговао брзо и професионално.

Ја сам била са председником Александром Вучићем када смо добили информацију о том нападу и знам каква је његова реакција била, колико се изнервирао због тога и рекао да такве ствари не смеју да се дешавају у Србији, да то није лице Србије и оно што је Србија данас и да насилници морају да се приведу правди, рекла је Брнабић.

Додала је да се нада да ће сада правосудни органи реаговати брзо и једнако добро као што је реаговао МУП.


Ја сам на то упозоравао, они су тада ћутали и окретаил главу. Када је убијен Ранко Панић нико није рекао ни реч, а највише боли што ни данас неће да кажу ниједну реч о томе, рекао је министар.

Стефановић, који је и високи функционер СНС, казао је да СНС не жели да буде исти као они који позивају на мржњу.

Орлић: Упиру прстом на Вучића, а не сметају им њихови напади

Невероватно је да онима који данас упиру прстом на Александра Вучића, иако су нападачи на Борка Стефановића ухваћени у року од 90 минута, нису спорни напади и говор мржње из сопствених редова, изјавио је данас функционер СНС-а Владимир Орлић.

Члан Председништва СНС је на конференцији за новинаре рекао да за СНС нема разлике у реакцији када је неко угрожен, било да је политички истомишљеник или не, јер је то питање озбиљног и одговорног односа према томе какво друштво граде и какву Србију желе.

"Стефановић када је нападнут интервенисао је полицајац, али то неће да кажу они који су данас организовали својеврстан фестивал бахатости и лицемерја, неће да кажу да је тај полицајац спасао и Стефановића и другу двојицу припадника његове странке у Крушевцу, а држава је реаговала експресно, људи који су напад извршили, тројица њих, од стране надлежних органа су пронађени и приведени у року од 90 минута", навео је Орлић.

Истакао је да је то одговор какав није могао ни да се замисли од државе у време када је човеку попут Ранка Панића могла кичма и лобања да пуца.

"Данас када се догоди напад држава реагује толико брзо да они не стигну ни да смисле нову лаж, али то није спречило те лицемере да данас направе фестивал огољене мржње, бруталне бахатости, таквог лицемерја да кроз њега свој прљави прст упере према Александру Вучићу и СНС-у без иједне речи којом би поткрепили то", истакао је Орлић.

Додао је да је СНС увек осуђивао говор мржње, као и да осуда оних који данас чине Савез за Србију није стизала ни у случају напада на Мају Пејчић из Републичке изборне комисије, када је вербално нападнут председник Вучић и његова породица, физички нападнута председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести