Стефановић: Бивша власт КиМ предала ''на тацни''

БЕОГРАД: Они који су владали у Србији до 2012.године предали су Косово и Метохији ''на тацни'', изјавио је данас први потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић и нагласио да се за КиМ данас треба борити паметно и онако како то чини председник Србије Александар Вучић који, каже, ништа не ради без подршке народа.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Одговарајући на питање посланика са листе СДС-Народна странка Мирослава Алексића о томе за коју је политику о КиМ председник Србије Александар Вучић рекао да је поражена, као и која је ''следећа политика коју ће водити у Бриселу", Стефановић је казао да је очигледно да су ''неки људи своју политику помешали са неком другом''.

Стефановић је у парламенту одсетио да се дијалог о КиМ једно време водио у УН у којима, каже, има држава које подржавају суверенитет Србије и које имају механизме да не дозволе прегласавање и условљавање.
Он је навео да су "мудром политиком" Вука Јеремића, Драга Ђиласа, Бориса Тадића, преговори пребачени у ЕУ, иако су, каже, они знали да је највећи број држава чланица ЕУ признао независност Косова.

''Шта то значи него предају на тацни, дајете прилику онима коју су признали Косово да раде шта хоће. Онда фингирате преговоре и дајете све што сте могли да дате, постављате границу на Јарињу и млатите људе који су показали да се не слажу са таквом политиком'', рекао је Стефановић у скупштини, у делу седнице предвиђеном да министри одговарају на питања посланика.

Министар је додао да је након тога питање о КиМ пред Међународним судом правде ''конципирано на најглупљи начин и штеточински по интересе Србије'', а последице тога су биле да је нови талас земаља признао независност Косова.
''Од тог момента неко је морао да се жестоко бори, а у време ове владе и председника Вучића многе земље су повукле признање независности Косова", рекао је Стефановић и упитао посланика: "А за коју сте се ви земљу изборили''?

Он је рекао да је Вучић повукао много потеза у Бриселском дијалогу који гарантују Србима опстанак на КиМ и да му није тешко да оде на КиМ и разговара са Србима, док они који су водили државу до 2012.године, како каже, нису ни два пута били на КиМ, а занима их само повратак у фотељу.
Говорећи о томе какви су некада били разултати власти, а какви су данас, Стефановић се осврнуо на приватизацију Пољопривредног комбината Београд.
Стефановић је рекао да је "једина Диласова несрећа што нису успели да приватизују ПКБ" и да су Ђилас и "Мишковићеви људи" узели кредите за ПКБ и направили 80 милиона евра дуга у ПКБ-у, направили фиктивни добитак од преко милијарду динара, а тадашњем градском руководству, каже, поделили 650.000 евра бонуса.

"Тако су одговорно водили политику 2012. године да је било питање, не да ли ћемо моћи да исплаћујемо пензије, него да ли ће моћи да се исплаћују и плате", каже Стефановић.
Седницу су напустили посланици Српске радикалне странке, јер су сматрали да се не поштује Пословник о раду Скупштне.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести