Стефановић: Док сам у МУП, борићу се за ред и мир

БЕОГРАД: Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је данас да ће се, док је на челу Министарства унутрашњих послова (МУП) борити за ред и мир, јер грађани то очекују од полиције и за то је плаћају.
stefanovich_kzn_03
Фото: Танјуг (Видео)

Стефановић је новинарима на прес конференцији говорећи о инциденту у Лучанима рекео да Србија инсистира на борби против насиља и да држава има снаге да покаже да је јача од тога, али да, нажалост, један део политичара у јавности врло оштро то пропагира, а и често, како каже, пређе са речи на дела.

"С времена на време одлуче најчешће неку жену да испребијају не би ли ваљда показли какве су мушкарчине и како су јаки...", прокоментарсао је Стефановић.

Каже да га радује што већина грађана то не подржва, јер, како истиче, није суштина у томе колико неко виче и колико је бахат, већ колико ће неко фабрика да отвори и колико ће да повећа плате и пензије.

Он је позвао све да се уздрже од насиља, неважно којој странци припадају.

"Молим да се уздрже од насиља, насиље ништа добро не доноси никоме. Можемо да разговарамо, да будео супарници, али насиље на улици, које ће рађати сукобе међу људима - не видим коме је добро донело", рекао је Стефановић.

"Они који позивају на рушење паљење, сукобе, верујем да или нису нормални и не знају шта говоре", рекао је Стефановић и поручио да таква врста понашања може само да нас врати уназад и да нас уведе у неко зло. 

Испитаћемо случај возила без таблица у Лучанима

Министар унутрашњих послова изјавио је данас, поводом фотографија на којима се види да су у Лучанима била возила без регистарских таблица, да ће дати налог да се све испита и додао да је у вези са тим МУП добио само једну пријаву.

"Имали смо једну пријаву. Током дана се појавила фотографија једног возила које нема задњу таблицу. Полиција је одмах изашла на лице места, али возила више није било. Током дана патроле су обилазећи ту општину тражили такво или било које друго возило без таблица", рекао је Стефановић новинарима. 

Он је додао да нико више није пријавио такав случај.

На питање да ли ће позвати на одговорност неког из саобраћајне полиције Чачак, Стефановић је одговорио да се слаже да треба да се испита све и да ће дати налог директору да контактира тужилаштво, и да се онда обавести јавност.

"Свако ко вози без таблице мора да буде санкционисан. Покушаћемо да идентификујуемо по возилима, да процесуирамо све што је могуће, а слажем се и да неко из саобраћајне полиције треба да сноси одговорност, ако је могао да предузме радње, а није", рекао је Стефановић.

С Вучићем о оставци, јер има највећу подршку

Небојша Стефановић изјавио је да је после инцидента у полицијског станици у Лучанима о оставци разговарао са председником Србије Александром Вучићем, јер је он лидер СНС, странке која је добила највећу подршку на изборима и захваљујући чијој вољи је формирана влада у којој је министар. 

Министар објаснио да је председнику Вучићу рекао да је спреман да понуди оставку, јер је осетио "део одговорности и немоћи" да заштити своје колеге у испостави полицијске станице у Гучи. 

"Кад сам видео то понижавање полиције, а свестан сам да не можете увек да реагујете стриктно по процедурама, тада сам то рекао председнику Србије, макар као чин подршке колегама. Кад видите да упадају унутра и кад гледам људе који се осећају немоћно, јер хоће да буду нормални, онда немам право да ћутим", казао је министар.

Стефановић је, упитан у којој форми и коме је понудио оставку, рекао да је разговарао са Вучићем, јер он има највећу подршку у народу. 

"Нисам један од оних који каже да је много велики и моћан, да не питам никог ништа, све да сам радим, зато што је, ваљда, мени народ дао подршку и изабрао на ово место да бих радио све. Не, ја желим да разговарам са човеком за којег знам да има највећу подршку. Можда нисам искористио најсрећнију формулацију", рекао је Стефановић. 

Он је навео да полиција увек има избор у законским оквирима да реагује оштро или да то не чини. 

"Полиција је, на моју срећу, изабрала да реагује благо, и то не само јуче, него и раније", рекао је Стефановић.

Он је додао да су за време његовог мандата разни демонстранти шетали, затварали путеве, "радили шта год хоће", али да полиција није реаговала.

"Подсетићу вас, у претходна времена, не тако давно, видели смо и водене топове и гумени метке и сузавац... Не знам да ли сте видели последњих пет година како изгледа водени топ, о сузавцу да не причам.

Многи су се нагутали сузавца, али не у последњих пет година", казао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести