Вучић: Убедљива победа у све четири општине, у Лучанима са 66,25 

БЕОГРАД: Председник СНС Александар Вучић саопштио је вечерас да је Српска напредна странка убедљиво победила на локалним изборима у све четири општине. 
Predsednik SNS Aleksandar Vučić saopštio rezultate lokalnih izbora u četiri opštine Foto Tanjug/F.Krainčanić
Фото: Председник СНС Александар Вучић саопштио резултате локалних избора у четири општине Фото Танјуг/Ф.Краинчанић

"Људи неће немире и нереде, хоће рад, озбиљност и одговорност", рекао је Вучић на прес конференцији у седишту СНС и додао да грађани виде и да је земља угрожена због Косова и Метохије.

Вучић је такође рекао да избори нису били лаки јер су одржани у условима притисака споља, али и изнутра.Листа око СНС на изборима у Лучанима освојила је 66,25 одсто, или 27 мандата, а Савез за Србију 9,57 одсто, или, у мандатима, СНС 27 мандата, а СЗС - четири. 

У Дољевцу је СНС, каже Вучић, освојила 83,4 одсто гласова бирача.

Листа око СНС на изборима у Лучанима освојила је 66,25 одсто, или 27 мандата, рекао је Вуцић на ванредној конференцији за новинаре.

Савез за Србију освојио је 9,57 одсто или 4 мандата, док су цензус прешле Група грађана "Један тим" са 7,24 одсто и СПС са 6,37 одсто имаће по два мандата.

У Дољевцу је СНС освојила 83,4 одсто, а цензус су пресле Јединствена Србија са нешто више од шест одсто, и СПС са 5,52 одсто.

У Кладову је СНС освојила 59 одсто, док су цензус прешле СПС и ПУПС.

На изборимау Кули листа окупљена око СНС освојила је 59,68 одсто гласова или 20 мандата.СПС је добила 11,1 одсто, или пет мандата, Група грађана "Критична маса" 8,9 одсто и ПОКС 6,67.


Вучић: Стефановић ће отићи кад и ја

Стефановић ће отићи кад и ја, рекао је вечерас председник СНС Александар Вучић, поводом медијских навода да је министар Небојша Стефановић понудио оставку након што није добио одобрење да ухапси припаднике опозиције који су вечерас упали у полицијску станицу у Лучанима.

Председник СНС је на прес конференцији рекао да ће о инциденту у Лучанима и оставци сам Небојша Стефановић говорити сутра. 

"Небојша ће о томе сутра, није то било у таквој форми. У Лучанима, у једној од тих насилничких акција, није учествовао нико из СНС, а онда се догодило да су упали у полицијску станицу. Небојша ме узменирен звао и рекао да нико нема право да тако узнемирава и прети. Рекао сам му да док нема насиља да их пусти. Њему је то било тешко, али он ће отићи кад и ја", рекао је Вучић одговарајући на питање о информацијама да је Стефановић понудио оставку на место министра полиције. 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић понудио је вечерас оставку на ту функцију премијерки Ани Брнабић и председнику Србије Александру Вучићу. 

Лист Ало пренео је да је Стефановић оставку понудио, јер му је речено да не хапси присталице Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића, који су вечерас упали у станицу полиције у Лучанима и малтретирали и вређали припаднике полиције.

У току вечери је, према наводима листа, одржан и састанак у врху СНС-а на којем се расправљало о стању у Лучанима, али и о понуђеној оставци министра Стефановића.

Вучић о опозицији: Њихова крива иде низбрдо...

Председник Србије и СНС Александар Вучић рекао је вечерас да би опозиција због одговорности према држави требало да схвате да није време за протестне шетње, мада, истиче, њему одговара да то не схвате.

"СНС редовно ради истраживања јавног мњења и знам да њихова крива иде низбрдо, и да данас имају више него дупло мање него пре неколико месеци", рекао је Вучић на прес конференцији у седишту СНС.

"Људи тразе политику, а то није збрајање свега у мрзњи. Политика је оно сто треба да урадите да људима буде боље", навео је Вучих одговарајући на питање шта мисли када ће део опозиције да прекине протестне шетње.

Вучић каже и да они мисле да он несто крије и да говори да би их преварио, али наводи да само говори како ствари стоје и да њихов рејтинг пада.

Каже и нема ништа против шетњи уколико неко шета мирно.

"Ми полицајце нисмо извели на улицу, нигде их нема, код нас нема разбијених глава, ухапсених, привођених, притворених, ничега. Док се сета мирно мозе да ради шта ко хоће", рекао је Вучић.

Рекао је и да ће сви у Србији бити заштићени од насиља.

"Заститићемо свакога у Србији од насиља", рекао је он и додао да оцекује да, када се врати из Њујорка, добије и вазне информације о Милану Јовавановићу из Гроцке.

Вучић уочи СБ УН: Борићу се свим срцем за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се сутра у Њујорку, на седници Савета безбедности Уједињених нација о Косову борити за Србију свим срцем. 

Вучић је истакао да је данас био тежак дан, не само због локалних избора, већ и због тога што се припремао за седницу савета СБ УН. 

"Спремао сам се за Савет безбедости УН. Летим ''Ер Србијом'' ујутро и идем право на седницу. Борићу се", рекао је Вучић на ванредној прес конференцији.

Напоменуо је да ће после шефа УНМИК-а Захира Танина представити шта Србија мисли.

"А, када се сви они изређају, после Тачија, имаћу право и на реплику на крају. Нисам још донео одлуку у којем делу ћу говорити на енглеском и на српском. Али, није мој посао да убеђујем наше људе, већ оне који желе да слушају тамо. До сутра ћемо донети коначну одлуку", рекао је Вучић. 

"Само да наш авион не касни за Њујорк, јер ме неће чекати седница“, додао је.

У свом обраћању, председник је поздравио српски народ на Косову и Метохији и захвалио им на борби, те оценио да су градоначелници свих 10 општина послали јасну поруку Хашиму Тачију ко је њихов председник и која је њхова држава.

"Војска Косова је формирана против интереса српског народа. Она не може да угрози нашу војску, али може да угрози опстанак нашег народа. Све је то супротно ономе што је Тачи говорио", казао је он. 


Михајловић: Честитам свима у СНС убедљиву победу

БЕОГРАД: Чланице Председништва СНС, проф. др Зорана Михајловић, честитала је вечерас чланству, активистима и симпатизерима СНС у Лучанима, Кладову, Дољевцу и Кули убедљиву победу на локалним изборима у овим општинама.

Она је поручила да су на локалним изборима у четири општине данас победили демократија и воља грађана, упркос пристицима и насиљу појединаца из опозиције.

“Важно је да су грађани на локалне изборе изашли у великом броју и својим гласовима одлучили кога желе на челу својих општина. То се посебно односи на Лучане, где су представници Савеза за Србију насилним понашањем и изазивањем инцидената покушали да утичу на резултате избора”, навела је Михајловићева.

Она је осудила насилничко понашање функционера и активиста Савеза за Србију у Лучанима који су физички напали жену која је дошла на гласање, новинара који је извештавао о локалним изборима и упали у просторије Полицијске станице у Гучи.

“Надлежни органи треба да реагују на свако кршење закона јер демократија почива на слободним изборима и нико нема право да грађанима утерује страх, нити да омета државне институције у спровођењу закона”, истиче чланице Председништва СНС Зорана Михајловић.

Вулин честитао победу Вучићу,предлаже ванредне изборе

БЕОГРАД: Председник Покрета социјалиста Александар Вулин честитао је вецерас СНС и Александру Вучићу победу на локалним изборима и истовремено предложио Вучићу да распише ванредне парламентарне изборе, како би се спречили најављени сценарији да се Србији онемогући да бира, обојене револуције и унутрашњи сукоби.

"Као Ваш саборац, председниче, позивам Вас да позовете Србију да одбрани своје право на самосталност и слободу и да на ванредним парламентарним изборима спречи најављене сценарије обојених револуција и унутрашњих сукоба. 

Пре него убедљиви губитници почну да оспоравају право Србији да бира, пре него почну да протествују зато што их Срби неће, распишите изборе да Србија ојача и буде спремна за сва искушења која је очекују", предлаже Вулин Вучићу, наводи се у писаној изјави за јавност.

Вулин је Вучићу и члановима СНС честитао "још један изборни тријумф".

"Ваша победа је велика, али је јос већа када је изборена у времену теских притисака на Србију и на Вас. 

Победили сте мрзњу и завист, стране утицаје и насиље политицких противника који Вас мрзе висе него сто би икада могли да заволе Србију. 

Грађани 4 опстине нису гласали само за локалне органе власти они су гласали о будуцности Србије и јос једном су рекли да хоце независну и слободну Србију о којој одлуцују Срби а не амбасадори и странци, гласали су за Србију коју води председник Вуциц", закључио је Вулин.

СзС: Ухапшени активисти, неће више на изборе до испуњења услова

БЕОГРАД: Савез за Србију тврди да је данас ухапшено пет активиста те организације, и поручује да неће више бити избора док се не испуне њихови услови, а до испуњења - наставиће са протестима.

У саопштењу СЗС објављеном након ванредне конференције за новинаре у Лучанима, наводи се да док не буду испуњени сви изборни услови око којих се део опозиције сложио у петак више неће бити избора ни на једном нивоу. 

"Понављамо у оваквим условима избора више не може бити. Одлука Председништва Савеза за Србију је да се настави борба за фер изборне услове и да се настави подршка протестима који се настављају ову суботу у Београду", пише у саопштењу. 

Хркаловић: Упад у полицијску станицу - удар на институције

ГУЧА: Државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић навела је да су представници Савеза за Србију, предвођени Бошком Обрадовићем, вечерас насилно упали у полицијску станицу у Гучи, како би се обрачунали са полицијским службеницима и спречили их у раду и оценила да то представља отворени удар на институције државе Србије.

“Представници Савеза за Србију, предводени Бошком Обрадовицем, вецверас су насилно упали у полицијску станицу у Гуци, како би се обрацунали са полицијским службеницима и спрецили их у њиховом раду. Наводно, незадовољни приводењем Лазара Ђуровица, једног од представника њиховог Савеза, који је доведен у станицу по налогу тужиоца због сумње да је данас напао новинара испред једног бирацаког места, на најбруталнији нацин желели су да се обрацунају са људима из полиције и тужилаштва, што представља отворени удар на институције државе Србије”, навела је Хркаловић.

По сваку цену су хтели, указује она, да се обрачунају са полицајцима, али и са тужиоцима који су у том тренутку узимали изјаву од Ђуровића у станици, пренео је Б92.

“Апсолутно нису бирали средства како би спрецили да се закон примењује једнако према свима, ма ко се о њега огрешио. Имајуци у виду да сам дошла да обиђем полицијске службенике и пружим им подршку због медијских напада Бошка Обрадовица, у тренутку упада била сам у полицијској станици, а када сам на пристојан нацин покушала да смирим ситуацију, уследиле су најбруталније увреде од стране Бошка Обрадовица. Апсолутно ме не чуди што вређа једну жену, јер то је њихова вец препознатљива политика, па зато и могу да разумем”, навела је Хркаловић,

Државна секретарка МУП-а је у изјави за јавност нагласила да не тражим заштиту за себе, али да не може да дозволим да Обрадовић и један део функционера Савеза за Србију нападају цасне полицајце, њене колеге које предано и поштено раде свој посао.

“Не могу да гледам како вређа и омаловажава полицијске службенике само зато што раде искљуциво у складу са законом“, навела је Хркаловићева.

Више инцидената, најтежи у Лучанима, активисти Двери упали у полицијску станицу

БЕОГРАД: Локалне изборе у четири општине обележило је више инцидената, а најтежи је забележен вечерас у Лучанима, када је лидер Двери Бошко Обрадовић са групом партијских сарадника око 19.00 сати упао у полицијску станицу у Гучи, после чега је, према медијима, министар полиције Небојша Стефановић понудио оставку, а у току је седница врха Српске напредне странке.

Министар Стефановић понудио је оставку на ту функцију премијерки Ани Брнабић и председнику Србије Александру Вучићу, јер му је речено да не хапси присталице Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића, који су упали у станицу полиције у Лучанима и, како наводе медији, малтретирали и вређали припаднике полиције.. 

Лист Ало пренео је да је у току састанак у врху СНС-а на којем се расправља о стању у Лучанима, али и о понуђеној оставци министра Стефановица.

Било је и других, мада мањих инцидената, попут случаја у Кладову, где је приведен и дао изјаву потпредседник ОО СПС, јер је пришао испред бирачког места непознатој особи и питао шта ту ради.

Активисти СНС-а жалили су се на неправилности и у Кладову.

Први на листи "Александар Вучић - Зато што волимо Кладово" и кандидат за председника те општине Саша Николић изјавио је да је кандидат СПС за председника општине Радован Арежина на "најбруталнији начин вређа, пресреће и физички насрће на активисте СНС". 

Припадници полиције идентификовали су током дана Б. П. (37) из Пријепоља као особу која је на бирачком месту у Котражи, у општини Лучани, напала двоје грађана који су дошли да гласају на локалним изборима. 

Српска напредна странка саопштила је да су присталице Савеза за Србију у току преподнева противзаконито упали на бирачко место 25 у Котражи где су насилним методама спречавали грађане да гласају и ометали изборни процес. 

СНС је саопштила да има поуздане информације да је један од лидера СЗС Драган Ђилас лично наредио разбијање бирачких кутија и уништавање дела изборног материјала у општини Лучани. 

СНС такође поручује да има сазнања да су за ову акцију ангажовани "бројни Ђиласови, Обрадовићеви и Јеремићеви батинаши", који су од јутрос присутни на територији општине Лучани, а који су дошли из различитих општина, од Чачка до Пријепоља. 

Један од лидера СЗС Бошко Обрадовић током дана је саопштио да је полиција на појединим бирачким местима у Лучанима хапсила опозиционе активисте.

Он тврди да је у полицијској станици у Гучи приведен Борко Пушкић, председник ИО Двери, јер је, како је рекао на конференцији за новинаре, спречио да се у Котражи користе паралелни спискови, саопштио је СЗС. Покрет обнове Краљевине Србије саопштио је да представници Савеза за Србију, међу којима су препознали људе из Двери, позивали њихове чланове и симпатизере и вршили притисак на њих да не гласају за ПОКС, претећи им и уцењујући их. 

Посматрачка мисија ЦРТА навела је да су веће неправилности забележене на 11 од укупно 43 бирачка места, међу којима су гласање без личних исправа, кршење тајности гласања, некоришћење невидљивог спреја и УВ лампе, као и случајеви вођења паралелних спискова гласача.

"Као вид притиска на бираче, издвајамо случај у Котражи где су неидентификоване особе испред бирачког места легитимисала бираче", наводи ЦРТА. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести