Стефановић: Могуће проглашење "војске Косова" 28.новембра

БЕОГРАД:  Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић каже да постоји могућност да приштинска администрација 28. новембра, када обележава Дан заставе, прогласи формирање "војске Косова".
Nebojša Stefanović Foto Tanjug/ video
Фото: Foto Tanjug/ video

Коментаришући ту могуцвност он је вечерас за РТС рекао да би то било у супротности са свим међународним споразумима, те да очекује да реагују НАТО и ЕУ, као гаранти тих споразума."Како је рекао, Приштина ради на томе да тај датум буде моменат проглашења, чак и ако је то супротно и уставима и прописима које је сама Приштина донела, међународним споразумима, Резолуцији 1244 (Савета безбедности УН) и самим гаранцијама НАТО-а. 

"Нема ни подршке Срба за то", навео је Стефановић, додајући да само могућност такве одлуке изазива велику забринутост Срба на Косову."Наше Министарство одбране, унутрашњих послова и све службе анализирали су сва сазнања која ми имамо о томе и припремили неке могуће сценарије који би могли да се догоде и наравно одговоре Србије, али пре свега желимо да на озбиљан начин разговарамо с партнерима који су и били гарант - НАТО и ЕУ, да тако нешто не може да се догоди", рекао је Стефановић.

Он је оцено да је то озбиљно питање и да пре свега очекује одговор од њих."Да ли су спремни да на неправни начин, на потпуно брутално кршење, па чак и унутрашњих прописа тзв. Косова, да ли су спремни да то прихвате по цену нестабилности у региону и по цену свега што су и они сами обећали или ће нешто конкретно предузети", рекао је Стефановић.

Он је рекао и да су на данашњој седници Бироа за координацију служби безбедности српске службе добиле одређене задатке, имајући у виду најављено формирање "војске Косова" и предстојећу Генералну скупштину Интерпола на чијем ће дневном реду бити и захтев Косова за пријем, чему се Србија противи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести