Стефановић: Нова донација Кине још један доказ челичног пријатељства

БЕОГРАД: Кинеска компанија „НУКТЕК“ донирала је Министарству унутрашњих послова заштитну опрему и уређаје, а потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је ова донација још један доказ челичног пријатељства Србије и Кине.
s
Фото: Tanjug/MUP

Донација укључује 14.000 заштитних маски Н95, двоја КД врата са мерачем температуре, пет јединица за карантин и 15 посебних камера за мерење температуре.

Стефановић, који је са амбасадорком Кине Чен Бо присуствовао примопредаји донације, рекао је да је Србија претходних недеља и месеци у сваком трентутку у борби са корона вирусом имала подршку Кине, за коју каже да је земља која се успешно борила са корона вирусом и која је показала да мере које примењује дају резултате.

Те мере, које је Србија примењивала у сарадњи са кинеским експертима који су дошли у нашу земљу, дале су резултате и у Србији и показале да можемо ефикасно да заштитимо наше становништво, рекао је Стефановић.

Како је саопштио МУП, Стефановић је са амбасадорком Чен Бо разговарао и о донацији мобилних камион скенера, у вредности од девет милиона евра, које ће Кина упутити Министарству унутрашњих послова, а који ће имати вишеструку употребу.

Народна Република Кина и амбасадорка Чен Бо и овим гестом показали су да желе да даље граде блиско пријатељство које су успоставили председници Александар Вучић и Си Ђинпинг, рекао је Стефановић.

Навео је да високе технологије могу да имају изузетну улогу у заштити здравља и безбедности становништва и да се кроз заједничке пројекте настоји да се грађанима покаже брига о њиховом здрављу, безбедности и даљем снажном напретку.

Амбасадорка Чен Бо истакла је добру сарадњу компаније „НУКТЕК“ и Министарства унутрашњих послова и навела да овом донацијом кинеска компанија жели да помогне Србији у даљој контроли епидемије.

Кина и Србија се боре против корона вируса раме уз раме. Епидемија је и Србији и у Кини данас под контролом, живот се враћа у нормалу, а кинески народ никада неће заборавити концерт подршке Кини на Калемегдану, где сам управо била заједно са министром Стефановићем. Такву подршку српског народа, кинески народ никад неће заборавити, рекла је Чен Бо.

Амбасадорка је нагласила да ће сарадња између две земље бити настављена и да ће се челично пријатељство између Србије и Кине у будућности и даље учвршћивати.

Министар је путем видео-конференцијске везе разговарао и са генералним директором „НУКТЕК“-а Цићјан Ченом, захвалио му на донацији и позвао га да посети Србију.

Реч је о изузетно значајној донацији за заштиту здравља припадника Министарства унутрашњих послова, али и свих грађана Србије. Данашња донација само је једна у низу донација које је Кина дала Министарству унутрашњих послова, рекао је министар.

Генерални менаџер „НУКТЕК“-а за Европу Ћијан Фу, који је присуствовао примопредаји донаије, представљајући нове производе за борбу против вируса захвалио је Влади Србије на свему што је учинила за кинеске држављане који су боравили у нашој земљи у протекла два месеца, али и припадницима МУП-а који су били на улицама како би заштитили грађане.

Захвалио је и кинеској Амбасади и амбасадорки Чен Бо за коју је рекао да је отворила нову област сарадње српске и кинеске владе.

Ово није само донација технологије. Желимо да упутимо најлепше жеље свим грађанима Србије кроз ове маске. Наше породице су донирале маске, а деца су осликала цртеже на којима су приказане најбоље жеље које упућујемо вашем народу, истакао је Фу.

EUR/RSD 117.5863
Најновије вести