Стефановић: Одлука о отказивању утакмице у интересу државе

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је одлука о отказивању рукометне утакмице јуниорки Србије и тзв. Косова у интересу безбедности Србије која не жели да дозволи сукобе.
nebojsa stefanovic tanjug
Фото: Tanjug

"У интересу наше државе, безбедности и стабилности наше земље је да не дозволимо било какву ситуацију у којој би се сукобљавали са својим народом, поготово не око теме око које имамо исто мишљење са нашим народом", рекао је Стефановић за Пинк.Објаснио је да овде није реч о две или три навијачке групе, већ да се цео народ противи томе.

"Шта је било алтернатива? Да пошаљем полицију да туче те људе који дођу тамо због тога да би играли некаву утакмицу са Косовом које не признајемо. Косово је саставни део наше земље. Да играмо утакмицу којом бисмо на један груб начин погазили достојанство и суверенитет наше земље?", запитао је Стефановић. 

"Апсолутно не и апсолутно је било немогуће да се таква утакмица одржи. Нећемо да тучемо своје људе, нећемо да улазимо у сукоб и изазивамо хаос због нечега што је заиста и у сваком смислу проблематично у политичком погледу и у погледу очувања нашег интегритета", нагласио је он. 

Стефановић је рекао да наш народ не жели овакву утакмицу за шта сматра да је потпуно нормално и због тога је утакмица забрањена.Поводом изјаве лидера ПСГ Саше Јанковића да је одлука Владе Србије о забрани утакмице „лицемерна“, Стефановић каже да је управо Јанковићева изјава лицемерна.

"Ја сам отворено рекао шта мислим, отворено стојим у подршци Устава наше земље, подржавам суверенитет своје земље и борим се са осталим грађанима данас кад је председник можда на најтежем задатку коју земља има, да сачува и одбрани нештро што су неки други пре њега нас довели у скоро безизлазну ситуацију да се бори да уради нешто за свој народ и на КиМ и за Србију", рекао је Стефановић.

У тим тренуцима када се сви боримо, радимо нешто за Србију, Саша Јанковић је тај који је лицемер јер он треба да каже искрено људима шта он поручује, а његова порука је, шта год писало у том саопштењу, врло јасна - а то је да хоће хаос на улицама Србије. 

"Шта је његова порука - хајде да направимо хаос, хајде да се сукобимо са својим народом, јер тамо када дође неколико стотина људи када они хоће да дођу на ту утакмицу, шта треба да радим - да пошаљем кордон полиције да се сукоби са тим људима, да их туче пендрецима, шта да радим, због чега, да изазивам хаос међу својим народом због нечега што дубоко верујем да би било погрешно. 

Наравно да је то лицемерно. Саша Јанковић ту заговара директну подршку самосталности односно независности Косова", рекао је Стефановић. Он је подсетио да је полиција организовала бројне манифестације високог ризика.

"Обезбеђивали смо Прајд који је организован да би се показала заштита права мањина. Ипак, организовање овакве утакмице крши наш Устав јер се ради о мечу Србије и Косова. С друге стране, полиција се неће сукобљавати са својим народом, посебно, јер и полиција и народ имају исто мишљење о овој теми", рекао је Стефановић.

Стефановић: Спремни смо да и сами формирамо ЗСО

Изјава Рамуша Харадинаја да није "проучио" Бриселски споразум је скандалозна, изјавио је вечерас потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић и најавио могућност да донесемо одлуку да самостално формирамо Заједницу српских општина.

Стефановић је гостујући на ТВ Пинк рекао и да очекује да председник Србије Аклександар Вучић вечерас у Бриселу може да приреди неко "изненађење" али није прецизирао о каквом је изненађењу реч. 

Он је рекао да је Харадинајева изјава да ће прво морати да проучи Споразум о ЗСО те да зато није ни покретао то питање, скандалозна порука која говори да он није прочитао Бриселски споразум у целини, јер је чак шест тачака, које чине најважнији део тог споразума, у вези са ЗСО.

"Нажалост, оно што је можда важнији проблем, а видели смо понашање институција у Приштини које годинама одбијају да оно што су потписале спроведу у дело, је то што Европа ћути" рекао је Стефановић.

Како је оценио поражавајуће је то што ради Европа и сви људи укључени у процес "под чијом се капом" одвија и који на тако нешто не реагују .Додао је да су причали да је сваки дан био притисак на институције у Приштини да споразум о ЗСО спроведе, "а онда се то не дешава".

Навео је да је председник Србије вечерас у Бриселу и да очекује тежак састанак и за њега "али познајући га биће то веома тежак састанак и за њих".

"Сигуран сам да ће Вучић имати што шта да им каже и неће их штедети ни на који начин. Оно што могу да кажем је да очекујем да Вучић може да им приреди неко изненађење и не бих искључио могућност да ми донесемо одлуку о формирању ЗСО самостално и да нас баш брига шта ће било ко на то да каже" закључио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести