Стефановић: Подигли смо способност Војске на највиши ниво

БЕОГРАД: „Захваљујући огромним улагањима и великој подршци председника Александра Вучића, успели смо да подигнемо способности Војске на највиши ниво од времена савремене Србије”, поручио је вечерас министар одбране Небојша Стефановић.
Ministar odbrane Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/video
Фото: Министар одбране Небојша Стефановић, Фото: Танјуг/видео

Уочи приказа способности Војске Србије "Штит 2022", који ће се сутра одржати на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, Стефановић је за РТС рекао да ће грађани имати прилику да виде два пута већи приказ у односу на прошлогодишњи на Ушћу.

"Порука наше Војске и државе је да наши грађани могу да буду мирни, спокојни, јер их чува Војска Србије. Ушли смо у серијску производњу тих средстава и грађани ће сутра моћи да виде најсавременије системе противваздухопловне одбране и њихово садејство у простору", поручио је Стефановић.

Каже, грађани ће имати прилику да виде све што је направљено за копнену војску.

"Видеће 20 пасарса, Лазара и Милоша по 20 комада најмање, дивизион наших хаубица Нора, све оно што смо развијали, мрапове, очекујте нешто што је два пута веће у обиму у односу на велики приказ који смо прошле године имали на Ушћу", рекао је министар, који је позвао грађане да се сутра окупе на војном аеродрому у Батајници и како каже, уживају у својој Војсци.

Приказ ће трајати од 8.30 до 15.00 часова, а Стефановић поручује да ће динамички део програма бити најатрактивнији и он би требао да траје од 11.00 до 12.00.

Стефановић каже да ће грађани сутра по први пут моћи да виде потпуно наоружане пегазе, домаће беспилотне летелице које су рађене у кооперацији са партнерима из Кине.

Такође, биће приказан и ФК-3 ПВО ракетни систем - дивиозион који има четири батерије.

"Покрива сваки систем и има домет од око 100 километара, гађа на висинама до 27 километара у обиму, може да покрије највећи део територије Србије", навео је Стефановић.

Он истиче да је то показатељ колико је данас Србија боље заштићена.

"У последњих 30, 40 година не може да се мери оваква врста заштите. Данас имамо озбиљно средство које може да гађа истовремено шест циљева, у сваком тренутку са 12 ракета и то говори колико је Србија озбиљно напредовала у заштити свог неба", нагласио је Стефановић.

Министар каже и да ће "морати да се боримо за категорију стручњака - пилоте, механичаре и све оне који помажу у одржавању система авијације.

Стефановић наводи да је први пут после неколико година забележено повећање броја младих који су заинтересовани да буду пилоти,

"Они су се пријавили на нашу Војну академију, њих 73, ми примамо укупно 12. Очекујемо да ће најбољи проћи", рекао је Стефановић који је поручио да је томе допринео дугогодишњи рад у циљу модернизације МиГови- 29, који су данас, каже, потпуно другачији од оних које је Србија имала.

"Споља изгледају слично или исто, али то је унутра потпуно другачији авион. Имамо нове хеликоптере Х-145М који су наоружани домаћим наоружањем, што је био део кооперације са Еирбасом", додао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести