Стефановић: Тврдње Мектића више него скандалозне

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, изјавио је вечерас да су више него скандалозне тврдње министра безбедности БиХ, Драгана Мектића, о наводном учешћу припадника српске полиције у полицијској интервенцији у Бањалуци у уторак.
stefanovic, tanjug
Фото: Nebojša Stefanović, foto: Tanjug/ Video,arhiva

Мектић је, наиме, раније рекао "да не искључује могућност да су у полицијској интервенцији у Бањалуци учествовали припадници Специјалне полиције из Србије".

"Поред чињенице да су и Министарство унутрашњих послова и председник Републике Србије у потпуности демантовали било какво учешће наших припадника у догађајима у БиХ, подсетићу да Мектић, као министар сигурности, има контролу и над граничном полицијом, тако да свакако може да зна и ко улази и ко излази из БиХ", рекао је Стефановић у изјави за Тањуг.

Он отуда овакво понашање Мектића оцењује као потпуно недобронамерно према Србији и грађанима Србије.

"Очигледно је да оваква изјава има за циљ стварање додатне нестабилности у региону и нарушавање односа између српског народа који живи у Србији и у Републици Српској. Као министар унутрашњих послова Републике Србије још једном у потпуности одбацујем тврдње да је било који припадник Министарства унутрашњих послова учествовао у догађајима у Бањалуци, јер се Србија не меша у унутрашње ствари других држава и ентитета", поручио је Стефановић.

Мектић: "Не бих искљуцио" да су из МУП Србије били у Бањуалуци

САРАЈЕВО: Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је данас за регионалну телевизију Н1 да "не би искључио могућност" да су припадници МУП-а Србије били присутни на протесту у Бањуалуци.

"Ја не бих искључио ни ту могућност. Наравно да то нико неће признати и да ће то сада сви демантовати, али у Бањалуци се и јуче и данас јавно говори о томе да су такве јединице дошле из Србије да помогу Милораду Додику. Ја знам неке изворе информација, али у овом моменту не бих директно говорио о тим изворима", рекао је он.

Мектић, који је из редова Српске демократске странке, оценио је за сајт Вијести.ба да догадаји у Бањалуци представљају "диктаторску демонстрацију непотребне силе, али уједно представљају и смишљену акцију како би се показало да ће се обрачунати са свима који не мисле онако како је то у интересу режима на челу са СНСД-ом".

"Власт је злоупотребила овај случај како би грађанима показала да ће свако ко мисли другачије од онога што је у интересу владајућег режима добити бруталан одговор полиције, како су то јуче демонстрирали у Бањалуци са прстом на обарачу аутоматске пушке, са потезањем пиштоља и слично према грађанима који су се спонтано нашли на Тргу Крајине", рекао је Мектић.

Он је оценио да је полицијска акција била порука свим грађанима који се на било који начин супротставе "диктаторској идеологији".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести