Стефановић: Вучић на мети страних служби

БЕОГРАД: Потпуно сам сигуран да стране службе и данас покушавају да надзиру електронске комуникације људи у Србији који су њима безбедносно интересантни, на првом месту председника Александра Вучића, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
stefanovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

"То не може лако да се докаже, јер данас је техника толико напредовала да страни обавештајци, чак и ако нису присутни на територији Србије, могу да остваре увид у нечије електронске комуникације", каже Стефановић за "Вечерње новости".

Стефановић наводи да стране службе штите интересе својих држава, док се Србија бори за своје.

"Јачамо нашу полицију, војску и безбедносне службе, не зато што смо некоме претња или зато што имамо агресорске намере и територијалне претензије, већ да бисмо могли адекватно да одговорими на све изазове", додаје министар.

Он наводи и да постоје одређена сазнања да је појачано интересовање страних обавештајних структура и за децу председника Србије.

"Имамо одређена сазнања, али са њима не можемо да излазимо у јавност јер ти људи нису нимало наивни. Наше службе имају озбиљан одговор на то. Трудимо се да заштитимо свако дете у Србији, а наравно и децу председника, посебно када су за њу заинтересоване неке стране службе", рекао је Стефановић.

Говорећи о наставку дијалога са Приштином, Стефановић је рекао да Србија, са Вучићем на челу, први пут има државотворну политику, која је успела да питање КиМ, које је за силе које су признале косовску незвисност завршен ствар, врати на дневни ред.

"Данас се више питамо о будућности наше јужне покрајине, а то је огроман успех, за који је заслужан пре свега Вучић. А крајњи изход сваког разговора може да буде само нешто што ће бити добро за Србију", истакао је Стефановић.

На питање да ли лично подржава укључивање Русије у дијалог Београда и Приштине, Стефановић каже да је дијалог који се води уз покровитељство ЕУ показао да има одређене лимите и да у неким моментима може да стане.

"Важно је да се разговори наставе, ако је могуће у постојећем формату. Али, ако се укључе САД, било би потпуно логично да се укључи и Русија", сматра српски министар.

На питање да ли се слаже са ставом министра за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем, који тврди да је Бриселски споразум мртав и да чланство у ЕУ више не треба да буде приоритет Србије, Стефановић је одговорио одрично.

"Не, без обзира на то што мислим да је Европа значајно подбацила што се тиче поштовања Бриселског споразума. Да ли би Србији било боље да одустане од ЕУ? Не, било би јој горе. Они који позивају на то, морају и да отворено кажу да би завршетак нашег европског пута, значио и економски крах Србије, односно мање плате и пензије, као и већу незапосленост", истиче Стефановић.

Коментаришући недавне разговоре представника власти и опозиције на Факултету политичких наука, Стефановић је рекао да су представници власти и СНС на разговоре пре свега отишли како би чули ставове ЦеСИД и ЦРТА.

"Избори се спроводе у складу са законима које је донела управо данашња опозиција. Међутим, сматрамо да су неупоредиво бољи услови за изборе и атмосфера него што су били 2012. На пример, ми смо коначно уредили бирачке спискове, који су сада готово без грешке", нагласио је он.

Говорећи о свом Министарству, Стефановић је најавио набавку још четири хеликоптера.

"У априлу следеће године стиже јоше један ''ербас Х145М'', а договорена је и куповина три хеликоптера ''супер пума х-215", прецизирао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести