Стефановић: Вучић прислушкиван 13 година

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је Александар Вучић у континуитету био прислушкиван од 1995. до 2000. године, затим поново од 2000. до 2003. и, посебно, на, како каже, перфидан начин - од 2007. до 2012. године, и то без икаквог налога суда или било какве наредбе и мере заснонаве на закону, а некада и по налогу суда.
stefanovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Стефановић је истакао да никада, после година прислушкивања и праћења комуникације Александра Вучића, ни против једног лица није покренут ниједан поступак, нити подигнута кривична пријава, што говори да је праћен неко само зато што је политички противник.

Стефановић је новинарима рекао да је Вучић од 2007. до 2012. године прислушкиван кроз обухват више лица која су остваривала комуникацију с њим, а која су, каже, била означена као "екстремисти".Међу тим особама су били Горан Весић и Владимир Ђукановић, рекао је Стефановић и додао да имена осталих не може да обелодани, због заштите приватности.

Они су, појашњава, били прислушкивани и примењиване су мере надзора њихов електронске комуникације, нарочито да би се пратила комуникација са Вучићем.

Истакао је да су Весић и Ђукановић само пример, јер је из Вучићевог окружења било изабрано око 10-12 људи, чија је комуникација са Вучићем праћена.

И, ако након тога немате било шта чиме бисте потрекпили праћење, видите да није био циљ отркивање кривичних дела, већ да би се пратио рад некога за кога сматрате да је политички противник, истакао је Стефановић. Слично је, каже, било и с Томиславом Николићем.

Потпуна истрага о "цурењу" слика из личних карата

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да ће до краја бити спроведена истрага о томе да ли су фотографије из личних карата заменика специјалног тужиоца Саше Иванића и Београђанина Марка Драгославића доспеле из базе МУП-а у медије и на друштвене мреже.

''Оно што ми проверавамо јесте да ли је подацима о тим лицима приступао неко из МУП-а, да ли је имао основ за приступање и да ли је после тога та информација отишла негде даље'', рекао је Стефановић новинарима на питање када ће бити објављено да ли је прошле године фотографија из личне карте Марка Драгославића, који је на Твитеру познат као ''оперативац из Земуна'', доспела на ту друштвену мрежу из базе МУП-а, као и ко је медијима 2016. године доставио фотографију из личне карте заменика специјалног тужиоца Саше Иванића.

Стефановић је навео да лична карта може да се скенира на много места што, како каже, и јесте проблем, јер подацима из тог документа може да се приступи у свакој пословници банке, пошти или на било ком другом месту.

''То може да исцури са више локација. У сваком случају, ја сам за то да се свака истрага спроведе до краја и не пада ми на памет да штитим било кога, ако је урадио нешто противзаконито'', нагласио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести