Стефановић: Вучић упутио поруке мира и Србима и Албанцима

БЕОГРАД: Посета председника Србије Александра Вучића јужној српској покрајни је изванредан пример државничког односа и порука мира која треба да донесе добро, пре свега Србима који живе на КиМ, али и Албанцима, поручио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
stefanovich_poseta
Фото: Танјуг (Видео)

Према његовим речима, Вучић је другачијом реториком, показао шта Србија може да уради за Србе на КиМ, али и указао да више неће дозволити "Олује" ни на својој територији, а ни у региону.

"Председникова посета показала је које компаније могу да дођу на КиМ, где људи могу да се запосле, где могу да се зидају нови објекти, како да се унапреди живот Срба на КиМ, али и шта Србија може да уради како би они били безбеднији и сигурнији, као и да дугорочно буду решени проблеми који Срби и Албанци међусобно имају", навео је Стефановић.

Додао је да је председник упутио поруку и Албанцима који живе на КиМ, а та порука је да им "нико од Срба није непријатељ".

Стефановић је уочио да приштинске власти имају проблем да разговарају са Србима на КиМ и истакао да циљ Приштине не сме да буде "протеривање".

"То је председник јасно рекао да Србија више неће никакве Олује дозвољавати Србима ни на својој териоторији, а ни у региону", истакао је Стефановић у Привредној комори Србије.


Србија ће бити скинута са сиве листе ФАТФ-а почетком 2019.

Стефановић je изјавио данас да очекује да Србија почетком следеће године више неће бити на "сивој листи" Међународне организације за борбу против прања новца (ФАТФ).

Стефановић је додао да је процедура "скидања" са "сиве листе" ФАТФ-а врло сложена, али и истакао да је Србија испунила све критеријуме ФАТФ-е.

"Ми смо првог јуна саопштили да смо исупунили све критеријуме и позвали њихове комисије и надзор да дођу и провере. Очекујем да ћемо са те листе бити скинути почетком наредне године и да ће тада, на конференцији ФАТФ-е, бити констатован напредак Србије у областима спречавања прања новца и финансирања тероризма", истакао је Стефановић у Привредној комори Србије где је данас представљен документ о Процени ризика од прања новца и финансирање тероризма.

Према његовим речима, стављање Србије на "сиву листу" је била "политичка ствар".

"Био сам присутан на конференцији почетком године, на којој се велики број држава чланица ФАТФ-е супротставио стављању Србије на сиву листу", рекао је Стефановић.

Указао је да је тада у потпуности промењен дотадашњи начин рада, који је подразумевао да се, уколико постоји противљење једног већег дела држава, земља не ставља на сиву листу, већ се, објаснио је Стефановић, раде додатне консултације.

"Док су друге земље прошле уз опомену, нас су ставили на листу", навео је Стефановић.


Стефановић је подвукао да је КиМ за Србију тежак проблем, као и да се поставља питање колико ће требати времена да Србија пронађе решење за тај проблем.

"Председникова посета била један охбрабрујући сигнал, пре свега за Србе. Ако добро слушате његове речи, које су нажалост многи у региону злонамерно схватили, и покушавали да убаце у контекст сукоба, председник је рекао све насупрот томе", навео је Стефановић.

Закључио је да је Вучић Србима пренео позитивну поруку, поруку охрабрења и поруку жеље да се пронађе компромис који ће донети будућност Србима и Албанцима који живе на КиМ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести