Стефановић: Предложићемо нове препоруке у вези с бирачким списком и РИК-ом

БЕОГРАД: Влада Србије на некој од наредних седница даће још две препоруке за унапређење изборних услова - једна ће бити Министарству за државну управу и локалну самоуправу у вези с бирачким списком, а друга ће бити упућена РИК-у, изјавио је данас потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Он је за ТВ Хепи рекао да је Влада већ донела неке препоруке које се тичу кампање, а које предвиђају да функционери током ње морају да поштују законе.

"Не може да се користи службени ауто у радно време за кампању, а то се дешавало. Политичар не сме да учествује у кампањи у току радног времена, не сме да користи јавне ресурсе, не сме директор да говори радницима за кога да гласају", нагласио је министар.

Стефановић, који је и високи функционер владајуће Српске напредне странк (СНС), појаснио је да странке које чине владајућу већину хоће додатно да поправе законски оквир и да се смање могућности за било какву злоупотребу.

Он је указао на кампању из 2012. године када је, према његовим речима, Демократска странка водила функционерску кампању, и када је Драган Ђилас као кандидат за градоначелника отворио мост на Ади.

Стефановић је подсетио да су закони које опозиција данас критикује донети у време када су они били на власти.

"Ниједан закон ми нисмо променили, само је један делимично измењен у висини износа новца који се издваја странкама у кампањи. Закон о избору народних посланика, закони који дефинишу рад РИК-а, рад Агенције за борбу протрив корупције, рад јавних предузећа, није промењен ни за милиметар", рекао је Стефановић.

Упитан да ли владајућа странка попушта опозицији, он је рекао да се не ради о попуштању или непопуштању, већ да се иде с рационалним и разумним приступом.

Он је нагласио да из дијалога власти и опозиције на Факултету политичких наука има рационалних ствари о којима може да се разговара и које су дошле од цивилног друштва.

"О забрани функционерске кампање, о медијским слободама, променама у РЕМ-у, то су све рационалне ствари о којима можемо да разговарамо", рекао је Стефановић.

Он је додао да се, међутим, захтеви опозиције своде на то да председник Србије и СНС-а Александар Вучић не сме да учествује у кампањи.

Стефановић је оценио и да је опозиција бесна што није на власти и да хоће фотељу по сваку цену.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести