Стевандић: Све јачи односи Српске и Мађарске и два народа

БУДИМПЕШТА/БАЊАЛУКА: Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас у Будимпешти да Мађарска и Српска сјајно сарађују и да очекује да ће време које долази бити време још боље сарадње, како институционалне, тако и међу самим народима.
s
Фото: Youtube Printscreen/Novo jutro

Он је након састанка са делегацијом Управног одбора Самоуправе Срба у Мађарској (ССМ) рекао да су посете из Српске Мађарској све учесталије и да то ојачава однос два народа и две земље.

Истакао је да српска заједница у Мађарској није бројна, али је сјајно организована и има велику институционалну подршку мађарске државе, на чему је јако захвалан. Он је навео да Република Српска активно учествује и у развоју српске заједнице у Мађарској, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Са делегацијом Управног одобра ССМ-а, коју су чинили председник Вера Пејић Сутор и посланик у парламенту Мађарске Љубомир Алексов, Стевандић је разговарао о положају српске мањине у Мађарској и о наставку културне сарадње.

Рекао је да у Мађарској постоје српске школе у којима се негује српски језик, историја и традиција и да се кроз подршку мађарских институција сарадња два народа преноси и ван граница Мађарске, у Србију и Републику Српску.

"Мађарска и Република Српска сјајно сарађују. И као што владе Србије и Мађарске последњих десетак година имају најбоље односе у историји, очекујем да ће време које долази бити време још бољег нашег односа, како институционалног, тако и међу самим народима", навео је Стевандић у изјави новинарима. Истакако је да очекује да се тај однос одрази и на јачу економску сарадњу и подсетио да је Мађарска помогла Републици Српској кроз подршку пољопривредницима у набавци механизације.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести