Штокингер: Кад би осудили Тачија, морали би и Клинтона...

БЕЧ: Не очекујем да ће Хашим Тачи бити осуђен за ратне злочине на Косову, изјавио је Давид Штокингер, један од функционера Социјалдемократске партије Аустрије.
d
Фото: Youtube Printscreen

Према његовом мишљењу, објављивање предлога оптужнице против Тачија је више „шаргарепа" за Београд, јер запад, пре свега САД и ЕУ, желе да постигну коначно решење косовског проблема, са коначним циљем признања Косова.

Сматра иначе да Тачи неће бити осуђен, имао је, каже, добре везе са Западом, а има и са актуелним западним политичарима и дипломатама.

Подсетио је да је Тачи био тесни савезник, делимично и у пријатељским односима са многим западним војним и дипломатским представницима, који су ОВК финансирали и опремали, јер је НАТО-у служила као јефтина копнена снага у рату против бивше Југославије.

Тачи се, наглашава Штокингер, уз своју мрежу из времена рата и подршке за проглашење независности, винуо до врха политичке сцене у Приштини, сцене којом и иначе, примећује, доминирају бивше вође ОВК и њихове мафијашке структуре.

„Не верујем, на основу свега што се до сада десило и што Тачи све зна, да ће бити осуђен", каже он и примећује да би, заправо, ако би Тачи био осуђен, практично морали бити осуђени и бројни бивши западни политичари и војне вође као што су Бил Клинтон, Медлин Олбрајт, Јошка Фишер, Весли Кларк...

Штокингер каже да је за њега било неочекивано објављивање оптужнице против Тачија и других, а сматра и да је број жртава за које је одговорна терористичка организација ОВК далеко већи од оног који се помиње у тим оптужницама.

Штокингер каже да је сарадња НАТО, ЕУ и Тачија била дуго година веома блиска и да Тачи много тога зна о западним политичарима и војним вођама.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести