Столтенберг позива све на уздржавање од ескалација

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је, поводом последњих дешавања на Косову и Метохији, да је његова порука свим заинтересованим странама да се уздрже од ескалацијске реторике и акција и да помогну да се спусте тензије.
stoltenberg
Фото: Youtube/ DW

Столтенберг је нагласио да је НАТО  веома фокусиран на питање Косова, као и Западног Балкана и да су снаге алијансе  још увек тамо присутне кроз мисију КФОР-а који броји скоро 4.000 припадника, и који је "кључни фактор у стабилизацији региона и стуације".

"Наше снаге су спремне, будне. НАТО и ЕУ блиско сарађују", рекао је Столтенберг у интервјуу за ТВ Франс 24.

Генерални секретар НАТО-а је током интервјуа за француску телевизију говорио и о актуелној ситуацији у Украјини и упозорио да би свака употреба нуклеарног оружја у украјинском рату имала „тешке, драматичне последице по Русију”, називајући нуклеарну реторику руског председника Владимира Путина „непромишљеном и опасном”.

Столтенберг је рекао и да је „вероватноћа употребе нуклеарног оружја у Украјини од стране Русије и даље мала“.

Он је актулену руску стратегију циљања  украјинске енергетске инфраструктуре назвао „бруталним обликом ратовања“ и „начином да се зима искористи као оружје“, али је изразио уверење да ће Кијев наставити да пружа отпор.

Столтенберг је рекао и да верује да ће сви савезници у НАТО-у, укључујући Турску, ратификовати чланство Финске и Шведске.

"Нећу да спекулишем када. Већ је незамисливо да НАТО не реагује ако би дошло до руских напада на њих", нагласио је Столтенберг.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести