Столтенберг: Србија сама одлучује

ВАШИНГТОН: Србија као војно неутрална земља, која нема циљ да уђе у НАТО, сама доноси одлуке, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и додао да је на Србији да одлучи и какву врсту телекомуникација и цивилне инфраструктуре жели да има.
stoltenberg, tanjug
Фото: Tanjug Video, arhiva

Столтенберг је то рекао у интервјуу за Глас Америке, одговарајући на питање како коментарише забринутости у вези са кинеском улогом у региону када је реч о новој 5Г технологији.

"Србија је војно неутрална земља. Србија нема циљ и не стреми да уђе у НАТО. Србија сама доноси одлуке", нагласио је Столтенберг.

Како је објаснио, земље које су чланице НАТО или теже да се прикључе НАТО, као што је Северна Македонија, морају да задовоље стандарде, укључујући безбедан и сигуран начин комуникације.

Столтенберг је рекао да се захтеви који морају да се испуне, када је реч о цивилној инфраструктури и телекомуникацијама, као што је 5Г технологија, не односе на земље које нису чланице.

"Можемо да их замолимо, или да их посаветујемо, али на Србији је да одлучи какву врсту телекомуникација жели да има и како жели да организује своју цивилну инфраструктуру", рекао је Столтенберг.

Он је додао да Алијанса поздравља чињеницу да је Србија блиски партнер НАТО.

"Ми сарађујемо са Србијом. Недавно смо имали једну од наших вежби цивилне приправности у Србији. А и ја сам посетио Београд, састао се са председником Србије. Он и ја смо отворили смо ту вежбу, која показује да радимо заједно", навео је Столтенберг.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести