СТРАНАЧКИ ДИЈАЛОГ На потезу Дачић и Мекалистер

БЕОГРАД: Током седмице која је пред нама, председник парламента Србије Ивица Дачић требало би, како се очекује, да с председавајућим Спољнополитичком одбору Европског парламента Дејвидом Мекалистером оквирно договори формат дијалога власти и опозиције.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Политичка слика на домаћој сцени се изменила од прошлих рунди разговора под окриљем Републичке скупштине, те чињеница да су многи тадашњи актери изгубили парламентарни статус отвара и питање ко сада треба да се нађе за заједничким столом.

Непознаница је и када ће дијалог почети јер се онима који су прешли изборни праг тренутно не жури, будући да се као могући оквирни датум превремених парламентарних избора спомиње тек април наредне године. С друге стране, партије које су бојкотовале изборе своју шансу виде у новој изборној утакмици, те покушавају да преко европских званичника „дају гас” и притисну власт на уступке по њиховој мери. 

Председник скупштине Ивица Дачић у више наврата је поручивао да је власт спремна на дијалог и да је то већ показала у претходном мандату, али, како је приметио, неки не желе да седну за исти сто, а део странака неће ни с представницима ЕУ.

– Разговор и дијалог треба да буде са свима, без обзира на то да ли су за ЕУ или не, јер се овде разговара о изборним условима. Нема чаробног штапића, не може празна врећа да стоји усправно, мора да постоји политика да бисте победили на изборима – предочио је лидер социјалиста, подсећајући на то да је дијалог већ започет у претходном мандату и да ће сада бити настављен. – Тада је договорено да председник парламента и представник ЕУ буду копредседавајући том дијалогу. Треба дефинисати формат дијалога, од динамика до тема, и шта се очекује у наредном периоду.


Ко треба да буде домаћин?

Представници опозиције нису јединствени ни о томе ко би требало да буде домаћин дијалогу власти и опозиције. Председник Здраве Србије Милан Стаматовић сматра да би посредник у будућем дијалогу између власти и опозиције о унапређењу изборних услова требало да буде председник Александар Вучић, као легитимни и легални председник свих грађана, а не представници законодавне или извршне власти, који, како је навео, не носе пун легитимитет с последњих парламентарних избора.

Енис Имамовић из посланичке групе Уједињена долина – СДА Санyака недавно је нагласио да ЕУ мора организовати те преговоре и посредовати у њима, а не Дачић као председник странке владајућег режима. За разлику од Имамовића, самостални посланик из редова опозиције Владан Глишић процењује да је Дачић по функцији председника Скупштине Србије надлежан за процес дијалога власти и опозиције о изборним условима, управо онако као што је то недавно била и Маја Гојковић.


Истовремено, он примећује и да поједине опозиционе странке имају нереалне захтеве и очекивања.

– С опозиционе стране критикују да ја не могу да копредседавам јер сам део власти, па с киме они мисле да разговарају? Ово нису жеље и поздрави слушалаца и на погрешном су путу ако верују да ће добити прелазну владу без избора – казао је Дачић.

По његовим речима, из претходног дијалога је реализовано 80 одсто договореног.

– Не чека опозиција мој позив. Они шаљу документа европским званичницима, а само две партије су се обратиле са жељом да учествују – тврди Дачић.

Председник СПАС-а Александар Шапић поручује да би волео да је могуће да власт и опозиција разговарају без посредства странаца. Тврди да је и пред „тим странцима” рекао да га је срамота што су доведени да буду медијатори међу Србима, те да је замолио тадашњу председницу Скупштине Србије Мају Гојковић да она формално води разговор и да не буде на енглеском језику.

– Подржавам предлог за дијалог, али не знам да ли је он реалан, не знам како смо доши до тога да не можемо да разговарамо док не дође неко од странаца – казао је Шапић, уз напомену да не верује да било ко од странаца може урадити више за неког у опозицији у Србији него што то могу учинити сами. – Звати некога са стране да реши наше проблеме, показује дубоке проблеме.

Први човек Демократске странке Србије Милош Јовановић апеловао је и јуче на власт да дијалог између власти и опозиције буде без страног посредовања. Поручује да ДШ неће учествовати у дијалогу уколико га буду водили странци.

– Макар се не волели, макар се на дијалогу ухватили за гушу, наша је дужност, због државе која постоји вековима, због достојанства, да имамо одговорност и да седнемо за сто и разговарамо – рекао је Јовановић. – Инсистирам на томе да седнемо ми сами јер се нико неће бринути о Србији сем нас самих. Имам хиљаду замерки на ову власт, али било би ме срамота да пред странцима говорим да ствари не ваљају. Прљав веш се не износи из куће.

Председник ДШ-а као теме предстојећег дијалога види проблем медијског присуства опозиције, од Јавног сервиса -аРТС па надаље, и изборни процес.

Из ЛСВ-а поручују да ће Војвођански фронт не само трагати за својим кандидатом на будућим председничким изборима већ ће изаћи и с јасним предлозима измена изборног система, у којима ће бити омогућена боља заступљеност грађанки и грађана из Војводине и свих крајева Србије. У саопштењу које је потписао генерални секретар странке Бојан Костреш истиче се да се идеја бојкота избора показала као катастрофалан политички промашај, о чему сведоче и недавне изјаве Бошка Обрадовића и Бориса Тадића, а то је, додао је, само једна у низу политичких грешака које су ојачале Вучићев режим.


„Идеје, само такве”

Међу медијским спекулацијама о томе шта би све могло бити тема дијалога, светло дана угледала је и та да ШП, ДС и ПСГ захтевају формирање министарства за изборе. Неки медији су већ и нашли име потенцијалног министра, а то би, по њима, био извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић. То је изазвало реакцију функционера СНС-а и на „Твитеру”, међу којима је била и посланица Јелена Жарић, иначе председница Одбора за уставна питања и законодавство у парламенту Србије.

„‘Опозиција‘ би министарство за изборе? Што? Да буде сад Ђилас и министар? Баш као кад је Бошко Обрадовић хтео у прелазну владу? Идеје, само такве” – закључила је та посланица.


„Подсетићу на несналажење на председничким изборима, затим на узалуд потрошену грађанску енергију и наду да се тако нешто може променити на протестима које су уништили представници ове групације, на формирање сада већ пропалог Савеза за Србију, на Споразум с народом који су заташкали и остале потезе којима су појединци из пропалог СзС-а желели да постигну политички монопол над опозиционим деловањем и тиме обезбеде себи гласове свих оних који се не слажу с режимом, а својим потезима, у ствари, ојачавали Вучића”, указао је Костреш, уз тврдњу да су „ЛСВ и ВФ у опозицији у односу на Александра Вучића”. Уз констатацију да су „континуирани напади самопроглашене праве опозиције на Војвођански фронт и Лигу социјалдемократа Војводине израз немоћи и покушај да се прикрије одговорност те групације за погрешне потезе”, те да само желе да буду „Вучићи уместо Вучића”, Костреш им је поручио: „Некада смо имали ДОС – Демократску опозицију Србије, а данас имамо ПОС – Православну опозицију Србије”.

Идеју да се у разговор власти и опозиције укључи Брисел изнео је својевремено ПСГ док га је  предводио глумац Сергеј Трифуновић, након чега су представници Европског парламента покушали да помире њихове ставове. Но, они не само да нису успели да „помире” власт и опозицију већ нису успели то да учине ни када је реч о опонентима власти, тако да је дијалог уочи последњих парламентарних избора окончан тако што су се с делом опозиције, која је касније бојкотовала изборе, састајали одвојено.

Да би потврдили спремност Европске уније да и даље посредује у дијалогу између странака у Србији, Дачића су о томе у својим писмима одмах након његовог избора, обавестили Владимир Билчик и Тања Фајон. У писму је поручено да Европски парламент даје пуну подршку Народној скупштини Србије и да су спремни да посредују у дијалогу и помогну у постизању консензуса у наредном периоду.

С. Станковић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести