Странкама још месец дана за скупљање потписа, РИК оверио два играча

Републичка изборна комисија до сада је потврдила две изборне листе за учешће на парламентарним изборима 26. априла. То су „Александар Вучић – За нашу децу“, коју је коалиција окупљена око напредњака предала 5. марта, и друга дан касније, која носи назив по лидерима партија које заједно иду на изборе – „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија – Драган Марковић Палма“.
д
Фото: Tanjug

Списак ће бити много дужи пошто изборне листе кандидатуре за народне посланике могу поднети Републичкој изборној комисији најкасније 10. априла у 24 часа. На претходним парламентарним изборима, одржаним 24. априла 2016. године, учествовало је 20 изборних листа.

Закон каже да листу кандидата за народне посланике могу поднети регистроване политичке странке, њихове коалиције и групе грађана, ако је својим потписима подржи најмање 10.000 бирача. Осим потписа грађана, партијама ће за кандидатуру бити потребан и новац. Код нотара овера по потпису кошта 50 динара. Рачуница за парламентарне изборе је – минимум пола милиона динара за неопходних 10.000 потписа.

Нови састав републичког парламента Србија би требало да добије у року од 30 дана од проглашења коначних резултата избора, па би и овога пута, као и у прошлом мандату, то могло уследити почетком јуна. Народна скупштина на првој седници потврђује посланичке мандате, а конституисана је потврђивањем мандата две трећине народних посланика. Парламент потом има рок од 90 дана од конституисања да изабере нову Владу.

Нови састав републичког парламента Србија би требало да добије у року од 30 дана од проглашења коначних резултата избора, па би и овога пута, као и у прошлом мандату, то могло уследити почетком јуна

Избори се спроводе у Републици Србији као једној изборној јединици, гласањем за изборне листе уз примену пропорционалног изборног система, односно расподелом посланичких мандата сразмерно броју гласова које су добиле изборне листе.

Гласање се врши заокруживањем редног броја испред назива изборне листе за коју се гласа. Гласа се, дакле, за изборне листе, а не за конкретног кандидата на изборној листи. Бирач може да гласа само за једну изборну листу с гласачког листића. Новина од ових избора је да улазницу у српски парламент чини три одсто освојених гласова, насупрот ранијих пет процената. Политичке странке националних мањина и њихове коалиције учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова од укупног броја бирача који су гласали, а у том случају њихови количници се увећавају 35 одсто. Ново је и то што ће на изборној листи бити више жена него раније јер је прописано да мора бити 40 одсто мање заступљеног пола, што значи међу сваких пет кандидата, мора их бити најмање две.


Ивица, Палма и Броз

Републичка изборна комисија прогласила је у суботу изборну листу СПС-а и ЈС-а, коју је потписима подржало 17.767 бирача. Прва два места на листи припадају Ивици Дачићу и Драгану Марковићу Плами. Одмах иза њих је Дубравка Краљ (1994) мастер правница из Зрењанина. Кандидати за посланике су и лидер војвођанских социјалиста Душан Бајатовић, адвокат Тома Фила, историчари Предраг Марковић и др Александар Растовић, Ђорђе Милићевић, Милутин Мркоњић. Ту су и досадашњи посланици Жарко Обрадовић, Новица Тончев, Дејан Раденковић, Јосип Броз, Маријана Мараш, функционер СПС-а Владимир Заграђанин.

У врху, на петом месту је некадашња логорашица из Јасеновца Смиља Тишма. На 13. месту је глумица Јелица Сретеновић, а њен колега глумац Марко Стојановић је 61. на листи. Канидати су и фудбалски тренер Љупко Петровић, рукометаш Ратко Николић и репер Стефан Цвијовић Цвија, као и виолончелисткиња Јелена Михаиловић. Међу канидатима су и заменица председника новосадских одборника др Мирка Лукић Шаркановић, директор Дома здравља „Нови Сад“ Веселин Бојат и потпредседница Скупштине АПВ Александра Ђанковић.


На изборној листи може бити највише 250 кандидата, колико се и бира народних посланика.

Републичка изборна комисија проглашава изборне листе у року од 24 часа од часа пријема, ако испуњавају услове. Утврђивање и објављивање збирне изборне листе у „Службеном гласнику” биће обављено до 15. априла у поноћ, тако да они који се предомисле могу повући своје кандидатуре најкасније 24 часа пре тога. Право увида у поднете изборне листе могуће је у року од 48 часова од дана објављивања збирне листе.

Пола милиона динара потребно за таксу за 10.000 потписа подршке грађана, неопходних за предају изборне листе

Општинске и градске управе треба да доставе предлоге за одређивање бирачких места најкасније 16. марта, док ће министарства правде и спољних послова и Канцеларија за КиМ то учинити за заводе за извршење санкција, у иностранству и за КиМ до 2. априла. Одређивање и оглашавање броја и адреса бирачких места у „Службеном гласнику Републике Србије” предвиђено је до 5. априла у поноћ.

Министарству државне управе и локалне самоуправе ће Министарство одбране морати да достави податке о бирачима који ће на дан избора бити на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању у јединицама или установама Војске Србије, најкасније три дана пре дана закључења бирачког списка, што значи до 6. априла.

Доношење решења о закључењу бирачког списка и утврђивању укупног броја бирача предвиђено је за 10. април.

„Предизборна тишина” – забрана изборне пропаганде – траје од 23. априла у поноћ до затварања бирачких места 26. априла у 20 часова. Утврђивање резултата гласања на бирачком месту и достављање изборног материјала Републичкој изборној комисији могуће је до 27. априла у 14 часова. Републичка изборна комисија утврдиће изборне резултате најкасније 30. априла у 20 часова, након чега следи и њихово објављивање у „Службеном гласнику“. Увид у изборни материјал у просторијама Републичке изборне комисије предвиђен је до 1. маја у 24 часа.


Посматрачи

Страни посматрачи могу поднети пријаве за праћење рада органа и радних тела, односно бирачких одбора, до 15. априла, а домаћи до 20. априла, до када и бирачи треба да добију обавештења о дану и времену одржавања избора.


Подношење приговора Републичкој изборној комисији могуће је у року од 24 часа од кад је донета одлука, извршена радња или учињен пропуст. Доношење и достављање решења РИК-а по приговору је у року од 48 часова, у којем року је потом могућа жалба Управном суду. Суд мора донети одлуку најдуже за два дана.

У року од десет дана од дана објављивања резултата избора, Републичка изборна комисија доделиће мандате кандидатима према редоследу на изборној листи.

Редовни избори за народне посланике одржавају се сваке четири године, колико, по Уставу Србије, траје мандат једног парламентарног сазива.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести