Штрбац: Најбоље спремљена оптужница до сада

БАЊАЛУКА: Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац каже да је за злочин на Петровачкој цести најбоље спремљена оптужница до сада, иако све долази 30 година после.
Savo Strbac/Tanjug video
Фото: Tanjug

Оценио је да је боље икад, него никад.

"Хрватска је и законом донела одлука да неће сарађивати са Србијом, да их законски гони. Хрватски правосудни органи не желе да сарађују са српским тужилаштвом, чак оспоравају и чињеницу шта Србија има да тражи у злочину који се догодио у БиХ", рекао је Штрбац за РТРС.

Подсетио је да је на Петровачкој цести рањено близу 50 људи.

"Нажалост, велика већина је одустала од кривичног гоњења када су видели колико то споро траје. С друге стране имате у овој години у Хрватској суђење за 62 лица оптужена за ратни злочин, који су били припадници Српске војске Крајине и ЈНА", навео је Штрбац.

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима јер су у акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града.

У авионском ракетирању је, за сада, идентификовано 13 убијених особа од којих шесторо деце, као и 24 рањених.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести