Стварање фронта за реинтеграцију КиМ у Србију

Стварање фронта о питању Косова и Метохије тренутно разматрају четири парламентарне странке и оне су постигле сагласност да је политика девеседетих Добрице Ћосића и његових наследника о подели КиМ мртва, а циљ је реинтеграција Косова у уставно-правни поредак Србије, речено је данас на конференцији за новинаре Покрета за одбрану КиМ.
2
Фото: FoNet

Представник Покрета Милош Ковић најавио је да ће те парламетарне странке ускоро јавност упознати таквим ставом и нагласио да је циљ стварања тог фронта заустављање "катастрофу косовске политике из Београда" и коначно јасно дефинисање циљева српске политике на Косову.

Он је оценио да је стање српског народа на Косову "катастрофално", да на северу Косова влада песимизам и да људи могу само да претпоставе шта носи сутрашњи дан, а да је јужно од Ибра "неупоредиво горе" јер се земља продаје много брже него икада.

Говорећи о "пријатељству" председника Србије Александра Вучића и председника Албаније Едија Раме, Ковић је указао да дипломатија и комуникација морају да постоје, али да мора постојати и достојанство и мера јер је Рама "човек који отворено изражава интересовање његове државе на део наше територије".

Ковић је рекао да Рама "јавно захтева део територије Србије", а да "одавде постоји пријатељство и тапшање по рамену".

Професор Слободан Самарџић указао је да је Покрет за одбрану КиМ направио документ о мирној реинтеграцији Косова који се тиче само једног чина којег Србија може да изведе без било каквих проблема - да донесе уставни закон о суштинској аутономији Косова који недостаје још од усвајања Устава 2006. године.

Он је рекао да би са тим документом требало да буду упознате парламентарне странке, односно бар већина њих, "јер неке можда подржавају Вучићеву идеју о политици тихе предаје Косова".

Професор Часлав Копривица истакао је да јавност "благо онеспокојава" то што се у реторици људи блиски Вучићу чује "злокобна реченица да док је Вучић председник нешто неће бити потписано".

Копривица је нагласио да се, када један човек дуго времена узурпира државне установе Србије, његово окружење понаша као његова "послуга" и предстваља ствари тако да је он раван држави.

Оценио је да "банкрот Вучићеве косовске политике" оличен у томе да је он у борби са "илегалним институцијама" у Приштини "малтене спустио руке"

Вучићева "колаборација", односно "колаборација његове Српске листе са илегалним властима у Приштини" сведена је на апсурд, закључио је Копривица.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести