Суђење за паљење амбасаде САД одложено за сутра

БЕОГРАД: Суђење петорици полицијских службеника који се терете за пропусте у обезбеђењу током и после митинга "Косово је Србија" 2008. године, када је запаљена амбасада САД у Београду, одложено је у Вишем суду у Београду због спречености судије. Суђење је планирано да се одржи сутра, како је и раније заказано.
visi sud beograd, tanjug
Фото: Tanjug video ilustracija

 

 

На суђењу би требало да настави са изношењем одбране првооптужени Слободан Вуколић, који на поцетку суђења у јуну изјаснио да није крив. Потом би обране требало да изнесу и остали оптужени.

Вуколић је у то време био је начелник Управе полиције Београда и руководио је штабом који је основан због митинга "Косово је Србија". Он је детљано описао ситуацију и дешавања током тог дана и вечери, наводећи да није имао овлашћења да управља полицијом, будући да је имао своје надређене.

Поред Вуколића, за кривично дело "тешко дело против опште сигруности" терете се тадашњи начелник београдске полиције Стеван Бјелић, начелник Управе полиције МУП-а Србије Младен Курибак, Зоран Рашковић - тадашњи начелник Одељења за операције у команди Жандармерије, који је те ноћи био Вуколићев заменик, и тадашњи командант Жандармерије у Краљеву Бојан Марковић.

Апелациони суд у Београду је, након поновљеног суђења, почетком 2019. године правознажно ослободио од оптужби седморицу оптужених за бацање каменица на амбасаду САД, односно кривично дело "изазивање опште опасности".

Они нису били оптужени за паљење амбасаде, већ се у оптужници то на терет ставља НН лицима која су кроз разбијена стакла амбасаде убацила упаљене бакље.

Штета на амбасади САД, према службеној ноти амбасаде упућеној суду, износи укупно око 900.000 долара, али амбасада није тражила одштету.

Што се тиче смрти Зорана Вујовића, који је изгорео у том пожару у згради амбасаде, суд сматра да седморица оптужених младића нису имали везе с том трагедијом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести