Сурови: Председница НСС потписала уговор сама са собом

НОВИ САД: Члан Националног савета Словачке националне мањине Павел Сурови поново је оптужио председницу тог савета Ана Томанову Маканову за нетраспарентно трошење средстава словачке заједнице, обелоданивши уговоре који, како наводи, показују да је Маканова, као председница НСС, потписивала уговоре са самом собом.
surovi Tanjug (Jaroslav Pap).JPG
Фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Сурови је  испред седишта Савета Словака у Новом Саду рекао да су дошли до нових доказа који указују на злоупотребу у НСС, а највећи је, како тврди, ауторски уговор о делу чији су потписници Ана Томанова Маканова, на једној страни као председник Савета и наручилац посла, а с друге као пружалац услуга.

"Аутор Ана Томанова Маканова се уговором обавезала да ће да учествује у идејном садржају и водитељском осмишљавању програма обележавања 10.годишњице оснивања НСС, као и отварању Словачких народних свечаности у Бачком Петровцу, за шта је наручилац наградио аутора, односно Маканова саму себе, са 30.000 динара", рекао је Сурови.

Фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Према његовим речима, уместо да јој буде част да учествује у организацији прославе, она је ту улогу наплатила, што је, како је оценио, крајње аморални чин и манипулација функцијом.

"До сада смо видели разне облике малверзација и злоупотреба положаја, али ово је јединствен случај који заслужује да уђе у илустровани речник корупције и због кога би Ана Томанова Маканова требала да поднесе оставку", казао је Сурови.

Он тврди да поседује неке од уговора које је Национални савет Словака, односно Маканова, потписала са својим супругом Јаном Маканом.

"Један ауторски хонорар који је Маканова преко Националног савета Словака исплатила свом супругу гласио је на 40.000 динара, а други на 50.000 динара", навео је Сурови.

Он је позвао Агенцију за борбу против корупције да, поред куповине златног накита, прошири истрагу и на друге случајеве у вези са трошењем новца који је намењем словачкој мањини.

Сурови је новинарима презентовао рачуноводствену аналитичку карту Националног савета Словака из које се, како је истакао, види да је Савет Словака књижио улазну фактуру у озносу од 189.397,80 динара из дисконта „Хатар“ у Мађарској.

„Постављам питање шта је то председница куповала и како је преносила и транспортовала робу преко границе“, рекао је Сурови и навео да је то само мали делић злоупотреба у НСС.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести