Сутра уговор и камен темељац за два важна аутопута

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић присуствоваће сутра потписивању уговора за Моравски коридор од Појата до Прељине, као и почетку радова на изградњи аутопута Рума-Шабац и брзе саобрацајнице Шабац-Лозница.
vucic, tanjug.
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Комерцијални уговор за изградњу аутопута Е-761, од Појата до Прељине (Моравски коридор) биће потписан у Председништву са компанијом Бехтел Енка УК Лимитед, у присуству Вучића.

Председник ће се пре потписивања уговора састати са представницима те компаније.

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а чине га три деонице: Појате - Крушевац, дужине 27,83 км, Крушевац - Адрани, дужине 53,88 км и Адрани - Мрчајевци - Прељина, дужине 30,66 км.

Аутопут Појате - Прељина повезаће Коридор 10 и аутопут "Милош Велики" (Коридор 11) и сва већа места у делу централне Србије у којем живи око 500.000 људи, укључујући Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац и Ћићевац.

Током радова на том аутопуту, који се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Председник Вучић ће након тога присуствовати почетку радова на изградњи аутопута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница.

Радови ће почети код Шапца где ће се градити нови мост на Сави.

Комерцијални уговор за изградњу аутопута Рума-Шабац и брзе саобрацајнице Шабац-Лозница потписан је 19. новембра са азербејџанском компанијом Азвирт.

Укупна дужина ове саобраћајнице је 77 километара, а процењена вредност реализације овог пројекта је 467,5 милиона евра.

Изградња аутопута Рума-Шабац и брзе саобрацајнице Шабац-Лозница један је од приоритетних пројеката у друмском транспорту, с обзиром да је реч о пројекту који је важан за развој и повезивање Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и овог дела Србије са регионом, пре свега са БиХ.

Траса будућег државног пута IV реда утврђена је на основу генералног пројекта, плана подручја посебне намене и усаглашавања са представницима локалне самоуправе.

Пројекат је подељен на три деонице: деоница 1 ауто-пут Рума - Шабац дужине 21,14 километара, деоница 2 мост преко реке Саве дужине 1.327,5 метара и деоница 3 брза саобраћајница Шабац-Лозница дужине 54,58 километара.

Радови на том пројекту почеће на деоници 2.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести