Сва моћ српске војске данас у Никинцима

НОВИ САД: Прославa Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе одржаће се данас у Никинцима када ће бити одржана вежба „Челик 2017”.
nikninci celik Vojska srbije
Фото: Војска Србије

Свечаности ће присуствовати премијер Србије Александар Вучић, као и председник Србије Томислав Николић.

Вучић је јуче поручио да ће Србија наставити да улаже у своју војску и да ће она бити само фактор одвраћања. Како је рекао за Телевизију „Прва”, ВС ће на вежби показати сва расположива „моћна средства” која српска војска поседује, али и много новина. Премијер је позвао грађане да данас погледају војну вежбу у Никинцима.

– Људи су говорили да се ништа не дешава у Војсци, али дешава се то да више немају оне грозне чизме које смо у ЈНА носили 1988–1989, већ сви имају два-три пара, имају и резервне униформе, до тога да ће ове године имати драстично веће плате него што су икада имали – рекао је Вучић.

Он је истакао и да ће ове године бити примљено још 1.300 војника и подофицира, али и да смо успели да развијемо „алас” ракете, на основу разговора са шеиком Мохамедом бин Заједом ал Нахјаном.

– То ће данас људи видети на гађању, такозване вођене ракете које драматично мењају крус и иду ка циљу којем ви управљате, видећете на гађању од десет до 12 километара, али ми то спремамо за гађање од 50 километара. Онда можете да мислите колико снажнији и моћнији постајемо – рекао је Вучић.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић изјавио је да припадници Министарства одбране и Војске Србије претходних петнаестак дана интензивно раде на припреми обележавања Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе јер је улога Србије у антифашистичкој борби била велика, с великим бројем жртава.

По његовим речима, вежба „Челик 2017” у Никинцима има за циљ да представи грађанима Србије и целој српској јавности тренутне способности система одбране Србије да одговори безбедносним изазовима у региону и шире, као и систем наше спремности за наставак сарадње и изградње очувања мира у региону и шире.

– Први пут уз директан пренос ми приказујемо средства у развоју, њихове карактеристике, специфичности, односнио њихове могућности – навео је Диковић. – То није нимало лако и једноставно и ретко се ко усуђује на тај корак. С тим средствима Војска Србије ће бити далеко јача и самим тим и безбедност грађана већа.

Руководилац вежбе „Челик 2017” бригадни генерал Илија Тодоров истиче да ће у динамичком делу вежбе бити приказано више од 30 борбених средстава, а у тактичком више од 40 производа наменске индустрије. Учествоваће и више од 500 припадника Министарства одбране и МУП-а Србије.

– Препоручујем гледаоцима да обавезно виде дејство авијације, хеликоптера, вишецевних бацача ракета, посебно препоручујемо вежбу специјалних јединица, где ћемо видети дејство из хеликоптера, десант падобранаца и дејство из борбених оклопних возила – рекао је генерал Тодоров.

– Улога Србије у антифашистичкој борби је била велика, много жртава је поднето у односу на број становника и све што смо учинили у борби свет признаје и вредно је и дневног помена, а камоли на годишњицу Дана победе – рекао је генерал Диковић гостујући у Дневнику РТС-а. – Вежба „Челик 2017” има за циљ да представи грађанима Србије и светској јавности способности система одбране да одговори безбедносним изазовима у региону и шире, као и степен спремности Србије за наставак сарадње у очувању мира.

Он је истакао да вежба у Никинцима спада у ред високоризичних, применљива је у мисијама ВС-а, односно кроз задатке које Војска треба и може да извршава.

– То је велика прилика да грађанима прикажемо способност одбране на све облике угрожавања безбедности – рекао је Диковић за РТС.

На полигону ће данас бити приказано дејство бојевом муницијом више од 20 система наоружања, војне опреме, артиљеријско-ракетних система, авиона и хеликоптера Војске Србије и МУП-а, акције припадника Специјалне бригаде Војске Србије и специјалних јединица МУП-а.

М. Бозокин

„Милош”, „морава”...

– Видећемо, и за многе ће бити изненађење јер ће видети први пут, нпр. систем „морава”, који се први пут појављује с могућностима лансирања ракета различитог калибра, борбено возило „милош“, које је специфично, где су сва информатичка достигнућа уграђена, може да решава задатке на већим даљинама него што су системи до сада могли – објаснио је генерал Диковић.

Истакао је да Војска Србије располаже средствима и опремом потребном за одговор на евентуалне претње. Решавањем питања опремљености ваздухопловства, које је у току, Србија ће, каже, заокружити једну целину.

– Увођењем средстава које ћемо видети имаћемо снажну и модерну војску за кратко време. Протеклих година наша наменска индустрија је пажљиво радила на модернизацији и стварању нових средстава и система које ћемо увести у употребу – рекао је начелник Војске Србије.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести