Вучић: Очекујем боље односе с Турском, није ово 1389.

БЕОГРАД: Србија осећа Турску као пријатеља, а ми смо пријатељи и Турске и турског народа, рекао је данас председник Александар Вучић и, на заједничкој прес конференцији са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, оценио да ће односи две земље у будућности бити све бољи. 
erdogan vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"Није ово 1389. година, ово је 2017. и желимо најбоље могуће односе са Турском", изјавио је председник Вучић.

Најбољи могући односи са Турском су од великог интереса и значаја за Србију", рекао је српски председник.

Истакао је да је изузетно задовољан постигнутим споразумима и нивоом међусобног разумевања и потпуноје, каже, уверен да ће у будућности две земље градити све боље и боље односе. 

Он је рекао да потписана Декларација подразумева састанке једном годишње, наизменично у Србији и Турској, али и бројне састанке и разговоре министара и конкретизацију договореног. 

Вучић је прецизирао да је уместо најављених 10, потписано чак 12 међудржавних споразума и да ће још четири бити потписана сутра у Новом Пазару. 

Ердоган: Никада нећу бити уз национализам

„Желим да кажем и овде и сутра у Новом Пазару да никада нећу бити уз национализам било које врсте, изјавио је Ердоган.

У вези с Новим Пазаром не постоји никакав проблем, каже председник Турске и поручује да ће и сутра, прилком посете том региону, искористити прилику да Новопазарцима поручи да су они мост пријатељства између две земље, да то треба да подстичу и да цене. 

На заједничкој прес конференцији с председником Вучићем, Ердоган је на питање новинара шта ће поручити становницима Новог Пазара, одговорио да ће им рећи управо то колико је важна њихова улога у остваривању и чувања мира. 

"Желим да кажем и овде да никада нећу бити уз национализам било које врсте, а то ћу још једном поновити и у Новом Пазару. Желим то да поделим с грађанима сутра у Новом Пазару", рекао је Ердоган. 

Каже да Турска жели да са Србијом и целим Балканом направи кораке како би се решили сви проблеми и "неће гледати шта ће ко рећи и коментаристи". 

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Потписана Декларација о оснивању Савета за сарадњу 

Председник Србије Александар Вучић и председник Турске Ердоган Реџеп Тајип Ердоган потписали су у Београду заједничку политичку Декларацију о оснивању Високог савета за сарадњу Србије и Турске.

Након тога, у Палати Србије биће потписано и више од десет споразума о трговини и економској сарадњи...


Сутра, 11. октобра, посетиће Нови Пазар где ће разговарати са градоначелницима и председницима општина Нови Пазар, Рашка, Краљево, Сјеница, Тутин, Пријепоља, Нова Варош, Прибој. 

Како је најављено, у склопу посете обавиће се и церемонија потписивања протокола између града Новог Пазара и општине Рашка са Турском агенцијом за сарадњу и координацију, а након тога, председници Вучић и Ердоган прошетаће Новим Пазаром и разговарати са грађанима. 

Са турским председником дошли су и представници и власници великих турских компанија из различитих привредних области, од грађевинарства, туризма, пољопривреде до прехрамбене индустрије и металског сектора.

Ердоган је синоћ допутовао у Београд, а на аеродрому су га дочекали председник Вучић, премијерка Ана Брнабић и чланови Владе Србије.


Турски инвеститор долази у Краљево, посао за 2.500 људи

Председник Србија Александар Вучић најавио је да ће бити потписан Меморандум са турском компанијом "Таип" која ће инвестирати у Краљеву и у том граду запослити 2.500 људи.Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, захвалио турским инвеститорима на тој, али и на свим другим иневстицијама у Србији.

"Чекали смо, а пошто смо били недовољно брижни, па смо успели да уништимо готово све фабрике грађене пре 40 година... Данас смо успелид а замолимо и турски инвеститор долази у Краљево, где ће запослити 2.500 радника", рекао је председник Србије.Вучић је додао да у Краљеву данас има 14.380 незапослених.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести