Свечани дочек за Меркел испред Палате Србија

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић приредио је свечани дочек испред Палате Србија за немачку канцеларку Ангелу Меркел, уз постројену Гарду, интонирање химни две државе и испаљивање почасних плотуна.
d
Фото: AP Photo/Marko Drobnjakovic

Канцеларка Меркел је током интонирања химни које је пажљиво слушала, седела, сто није први пут када је реч о званичним посетама, с обзиром на њено здравствено стање. Након свечане церемоније уследиће тет-а-тет састанк двоје државника, који ће трајати најмање 30 минута, а неке од тема биће евроинтеграције, политичка, економска сарадња, инвестиције...

Након састанка "у четири ока", Вучић и Меркел обићи ће и изложбу у Палати Србија, а потом одржати и конференцију за медије. Обраћања медијима након овог састанка очекује се у 18 и 50. које ће праттити 23 медијске екипе.

Фото: AP Photo/Marko Drobnjakovic

Немачка канцеларка, једна од најмоћнијих политичких фигура данашњице, стигла је у Београд нешто после 16 сати.

Вучић је на свом Инстаграм профилу објавио видео снимак очекивања и слетања авиона са Ангелом Меркел на аеродром објавио видео-снимак.


Активисти Покрета за преокрет Меркел дочекали транспарентом

Активисти Покрета за преокрет данас су уочи посете немачке канцеларке Ангеле Меркел недалеко од Палате Србија истакли транспарент којим се канцеларки замера што подржава власт у Београду.

"Одлазите већ једном госпођо Меркел. Девет година подржавате диктатуру у Србији“, писало је на транспаренту, на немачком језику, саопштено је из Покрета за преокрет.

Том приликом председник Покрета Јанко Веселиновић рекао је да је Меркел одговорна, јер подржава власт која је, како тврди, учинила све да Србију удаљи од евроинтеграција, наводи се у саопштењу.


Фото: AP Photo/Marko Drobnjakovic

"Као и сваки пут када имам трему дошао сам много раније. Шетам измеду писте и салона. Мислим да сам 500 пута поновио за сваку немацку фабрику у Србији колико има запослених, колике су немачке инвестиције и колика је трговинска размена. Све детаље Бриселског и осталих споразума, а и даље имам трему и страх да нешто не забрљам", навео је Вучић.

Авион којим је дошла канцеларку допратили су мигови 29 Војске Срибије, коју су бригу о безбедности Меркел преузели по уласку наш ваздусни простор.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести