Свечани дочек за Пендаровског испред Палате Србија

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић приредио је данас свечани дочек за председника Северне Македоније Стеву Пендаровског, који борави у дводневној посети Србији.
d
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Након дочека, испред Палате Србија, уз свечану Гарду Војске Србије и интонирање химни две земље, почеће тет-а-тет разговор Вучића и Пендаровског, а потом це уследити пленарни разговори делегација Србије и Северне Македоније, које ће предводити председници две земље.

Како се очекује, они ће разговарати о многим темама од заједницког интереса за обе земље, пре свега о политицким, безбедносним и економским питањима.

Неизоставан део разговора биће и "мали шенген", иницијатива председника Србије у чијој основи су четири кључне слободе - кретање људи, капитала, робе и услуга, с циљем да се отклоне трговачке баријере и да се олакшају кретање и трговина у региону.

Председник Северне Македоније је уочи прве званичне посете Београду рекао да Србија и Северна Македонија, као две суседне и пријатељске земље које немају отворених питања и деле заједницку историју и стратешки циљ – цланство у Европској унији, имају исту визију за будућност.

Подсетио је да је део посете укључује и сусрет привредних комора, што показује посвеценост настојању да две земље ојачају трговачку размену и економску сарадњу.

Планирано је да се председник Северне Македоније састане са председницом владе Аном Брнабић и председницом парламента Мајом Гојковић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести