Свечаном академијом обележено 100 година Кикинде у Србији

„Пре тачно једног века, у Кикинду, заједно са српском војском, стигла је слобода и то је оно што никада не смемо да заборавимо“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић на свечаној академији „100 година слободе – стогодишњица Кикинде у Србији“, која је одржана вечерас у Народном позоришту у том граду.
d
Фото: Покрајинска влада

Обележавање дана ослобођења Кикинде у Првом светском рату, како је навео, прилика је да се сетимо свих оних коју су 1918. године извојевали незаборавну и историјски изузетно важну победу, којом је означен крај једне и почетак друге историјске епохе - епохе слободе и равноправности.

„Стогодишњицу слободе, с поносом на наше великане и њихово непролазно дело, заједно ћемо обележити и низом манифестација које поводом 100 година од историјског присаједињења војвођанских области Краљевини Србији, Покрајинска влада организује 24. и 25. новембра у Новом Саду“, казао је председник Мировић.

Снага наше будућности, додао је он, треба да се заснива на начелима која су нам оставили наши преци, а то су начело слободе, за коју смо се пре сто година изборили, начело заједништва и равноправности.

Фото: Покрајинска влада

„Та три начела су она која су темељем одлука из 1918. године трасирала пут за наредне векове и тих начела морамо да се држимо и у будућности“, истакао је председник Покрајинске владе.

Фото: Покрајинска влада

Председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић изјавила је да је ово година великих јубилеја, када славимо победу у Великом рату и Присаједињење Барање, Бачке, Баната и Срема Краљевини Србији, али, како је истакла, одајемо и почаст јунацима који су донели слободу, остварење вишевековног сна и тиме исписали најславније странице наше историје.

Фото: Покрајинска влада

„На данашњи дан пре сто година у град је стигао батаљон, на челу са пуковником Драгутином Ристићем, који је Кикинди донео слободу и независност и данас тај догађај достојанствено обележавамо“, рекао је градоначелник Кикинде Павле Марков.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести