Свечаном академијом обележено 75 година од ослобођења Београда

БЕОГРАД: Свечаном академијом у београдском Сава центру вечерас је обележено 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.
В
Фото: Фонет/Зоран Мрђа/Свечана академија поводом 75 година од ослобођења Београда

Свечаност, којој су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијер Русије Дмитриј Медведев, почела је интонирањем химни Србије и Русије.

Део програма био је и кратак документарни филм "Пут победе" о најдраматичнијим тренуцима битке за ослобођење Београда 1944. године о чему је у филму говорио наш познати глумац Милош Биковић.

Присутнима су се обратили Вучић, Медведев и некадашњи члан Прве пролетерске бригаде који је учествовао у ослобођењу српске престонице 1944. године Зденко Дупланчић.

Борба за ослобођење Београда представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

Ослобађањем Београда окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије.

У току тих борби погинуло је 2.953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије, док је далеко више погинуло током читаве операције.

"Свој 15. рођендан дочекао сам 18. октобра 1944. године, два дана пре ослобођења Београда, учествујући у уличним борбама за ослобођење овог града", присетио се Дупланчић.

Навео је да су велику улогу у борбама за ослобођење Београда имали и грађани, нарочито омладина.

"Храбро су нас водили кроз улице, показујући где су Немци и како да им приђемо", испричао је Дупланчић и, између осталог, навео да су се најчешћи окршаји водили око Скадарлије и Народног позоришта које је три пута падало назад у руке Немцима.

Дупланчић је подсетио да је од ослобођења Београда прошло 75 година, али да сећања на пале другове и братство са руским народом не бледе.

"То је још једна потврда да наше везе стоје, а дух слободе и победе остаје као свето царство за будућа покољења", истакао је Дупланчић.

Рекао је да ће заувек памтити своје саборце који су учествовали у борби за ослобођење Београда и додао:

"Нека је вечна слава свим палим борцима за слободу".

Део програма, који су водили наши познати глумци Иван Босиљчић и Вјера Мујовић, биле су и пригодне музичке нумере које су извели руски војни ансамбл "Александров", уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и хор Народног позоришта у Београду под диригентском палицом Ђорђа Станковића.

Тако су присутни имали прилику да чују композицију "Дан победе", песму "По шумама и горама"...

Током извођења тих нумера, на три видео бима постављеним на бини приказивани су снимци и фотографије борби за ослобођење Београда.

Свечаности су присуствовали председница Скупштине Србије Маја Гојковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри, патријарх српски Иринеј, представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко...

Такође, ту су били и ратни ветерани који су учествовали у ослобођењу Београда, које су присутни поздравили аплаузом - Трифун Тодоровић, Љубиша Антонијевић, Кристина Јовановић, Јово Корица...

Програм је завршен песмом "Београде, Београде".

Вучић покренуо иницијативу да руски херој Кравцов добије улицу

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће руски херој Николај Кравцов, један од оних који су дали живот за слободу Београда и Србије, добити улицу у главном граду.

"Упутио сам предлог Скупштини града Беогада да Кравцов добије улицу, лепу, прелепу, да заувек остане запамћено да је тај млади човек са 24 године положио живот за одбрану и слободу Београда", рекао је председник Србије.

„Неретко смо остајали дужни јунацима, јер смо се руководили дневном политиком, рекао је председник и додао да смо тако без споменика оставили и тог младог човека, који је у борбама у Београду убио више десетина окупаторских војника, и који се борио за слободу нашег главног града и Србије као да се борио за своју отаџбину, истакао је Вучић.

У уводном делу свечаности вечерас је иначе приказан филм "Пут победе", у коме је наведено да је Кравцов био једини борац Црвене армије који је добио звање "хероја СССР" за борбе у Београду.

У току Београдске операције, октобра 1944. године, бригада у којој је Кравцов био укључена је у састав Четвртог гардијског механизованог корпуса, под командом генерала Владимира Жданова.

Кравцов је 13. октобра учествовао у уништавању и заробљавању непријатељске групе од 180 војника која је покушавала да побегне из воза у железничкој станици Рипањ.

Неколико дана касније нашао се на челу јуришне партизанско-совјетске групе, која се из Булевара кретала ка згради Главне поште.

У близини цркве Светог Марка наишли су на немачки бункер из кога су их засули ватром.

Поручник Кравцов је одлучио да реагује.

Борцима је наредио да гађају пушкарницу, док се он пролазећи кроз миниран простор и жичане препреке приближио бункеру и убацио бомбу.

Последњи рафал из бункера га је тешко ранио.

Од последица рањавања преминуо је у болници у Београду, 18. октобра.

Сахрањен је у заједничкој гробници бораца Црвене армије на Позоришном тргу, данашњем Тргу Републике, испред зграде Народног позоришта, а од њега се тада опростио и генерал Владимир Жданов.

Након изградње Гробља ослободилаца Београда, 1954. године његови посмртни остаци су пренети на ово гробље.

Кравцов је после рата добио улицу у Београду, али ју ту улицу, коју је својим животом заслужио, "изгубио", иако би његово име требало памити, као и имена свих оних бораца Црвене армије, а било их је 960 који су животе дали за нашу слободу, наведено је у филму.

Њихова бесмртност живи, као што ју је и Кравцов заслужио, не дочекавши 24. рођендан.

Кравцов је рођен 8. марта 1921. године у земљорадничкој породици, са 18 година ступио је у Црвену армију, а 1940. године завршио је Војно-медицинску школу у Харкову.

Свечаном вечером завршена посета Медведева

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић приредио је вечерас свечану вечеру за председника руске Владе Дмитрија Медведева и руску делегацију.

Током вечере Вучић и Медведев су одржали здравице, а присутнима се културно-уметничким програмом представио ансамбл "Коло".

"Уз песму ''Ово је Србија'' испратисмо нашег пријатеља", написао је председник Вучић на Инстаграму.

Тиме је завршена једнодневна посета руског премијера Београду, која је првенствено била посвећена прослави 75. годишњице ослобођења главог града у Другом светском рату.

Он је посету почео присуством приказу војне способности оружаних снага Војске Србије, а током дана је имао одвојене билатералне сусрете са председником Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Медведев и Вучић говорили су на свечаној академији поводом ослобођења Београда.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести