Свештеници у Никшићу и Бару пуштени после информативног

ПОДГОРИЦА: Након скоро два сата, из Центра безбедности (ЦБ) Никшић ноћас је пуштен протојереј Миодраг Тодоровић, које је био приведен на информативни разговор после литије због спорног Закона о слободи вероисповести.
zastava crne gore, pixabay
Фото: pixabay.com

Тодоровића је испред зграде ЦБ дочекао велики број грађана, свештеници и монахиње, преносе подгоричке Вијести. Он је рекао да је дао изјаву поводом синоћ организоване литије у Никшићу и објаснио да је свештенство испоштовало мере Националног координационог тела за заразне болести.

Адвокат Сава Костић је рекао да је Тодоровић објаснио да су на литији све време били редари који су водили рачуна да буде мање од 200 људи и да људи држе одстојање.

Костић је рекао да није донето решење о задржавању и да сада, вероватно треба да се прегледа читав доказни матетијал и да се види да ли постоји извршење кривичног дела или не.

"Мишљења сам да не постоји", истакао је Костић.

Он је указао да то што се на Тргу Шака Петровица, који је јавна површина, окупио самоиницијативно велики број грађана није у надлежности свештенства.

То што полиција није обезбеђивала литију и регулисала саобраћај, према речима адвоката, је питање за полицију.

И два свештеника Митрополије црногорско-приморске су изашли из зграде барске полиције, након више сати проведених у просторијама на информативном разговору.

Разишли су се и грађани, који су се, раније синоћ, окупили у знак подршке барским свештеницима.

После литија одржаних због спорног Закона о слободи вероисповести, црногорска полиција синоћ је у више градова приводила на информативне разговоре свештенике Српске православне цркве, пренели су црногорски медији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести