Светски јеврејски конгрес: Хрватска да престане да велича усташе

ЊУЈОРК: Светски јеврејски конгрес (СЈК) позвао је данас власти у Хрватској да престану да учествују у величању, како су навели, злогласног усташког режима, и осудио мису заказану за 16. мај у Сарајеву, намењену одавању почасти Хрватима који су убијени у мају 1945. године у Блајбургу.
m
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу достављеном Танјугу, Светски јеврејски конгрес наводи да се противи тој и додатним двема мањим комеморативним манифестацијама у Загребу и Блајбургу, најављеним за исти дан.

Како се наводи, СЈК је огорчен и тиме што се у Хрватској последње 24 године током обележавања Дана сећања на жртве борбе за слободу и независност Хрватске, не величају хероји који су допринели успону јаке и савремене државе, већ појединци који су подржавали или су били укључени у активности режима који је убио стотине хиљада недужних особа само због свог етничког или верског идентитета.

"Немогуће је схватити зашто је Сабор модерне Републике Хрватске изгласао овакав Закон о споменданима, празницима и нерадним данима у Републици Хрватској (Члан 2.) и од свих слободних датума у години одабрао онај који обележава догађаје везане уз Блајбург, сматравши га најприкладнијим за успомену на жртве које су пале за слободу и независност модерне Хрватске", наводи се у саопштењу.

Главни саветник СЈК Менахем Розенсафт оценио је као застрашујућу чињеницу да фашисти који су покушали да Хрватску очисте од јеврејског и српског становништва, следећи модел из нацистичке Немачке, добијају поштовање и да се сматрају као неко ко је својим делима допринео слободи и независности модерне хрватске државе.

"Чињеница како Хрватски сабор има покровитељство над оваквом спорном манифестацијом под заставом одавања почасти и сећања на оне који су своје животе дали за хрватску слободу је шамар у лице свим невиним жртвама усташа, свим заговорницима историјске истине, те јеврејској заједници широм региона чији се патриотизам и лична безбедност доводе у питање сваки пут кад се супротставе комеморацијама оних који су брутално убијали њихове претке", навео је Розенсафт.

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести