СВИМА ЗА СТОЛОМ БИЛО СМЕШНО Пензионисани НАТО генерал Кларк на вечери у Приштини објаснио Бушу ЗАШТО СРБИ ПОД ТУРЦИМА НИСУ ПОСТАЛИ МУСЛИМАНИ

Пензионисани амерички генерал Весли Кларк, командант европских снага НАТО током бомбардовања Југославије 1999. године, ових дана на Косову прича неумесне вицеве о Србима и покушава да згрне милионе долара инвестирајући у енергетски сектор Косова, судећи према тексту угледног политичког сајта "Политико".
v
Фото: Youtube Printscreen/CNN

Како пише аутор текста Метју Карничниг, прошле године је генерал Кларк на пословно-политичкој вечери у Приштини окупио Нила Буша, брата бившег председника САД Џорџа Буша, и Павела Валнева, извршног директор компаније за транспорт из Чикага "Ameri Freight Sistems", иначе рођеног у Бугарској, са идејом да прикупе подршку косовске елите за пројекат геотермалне енергије.

Ту је, према писању "Политика", била и Вљора Читаку, бивша амбасадорка Приштине у Вашингтону.

Случајно сам седео за суседним столом у трпезарији приштинског хотела "Свис дајмонд" када је Кларк поздравио своје госте. Скуп је укључивао бројне високе косовске политичаре, пословне људе и друге званице, укључујући Ненси Содерберг, високог званичника Савета за националну безбедност за време Клинтонове администрације, пише аутор.

Аутор наводи да је Кларк је почео са бурном историјом Косова за Буша, који је деловао помало ошамућено.

То је невероватна прича о људима који само желе слободу, рекао је генерал Кларк.

Буш је желео да зна како су (косовски Албанци) постали муслимани.

Људи су људи. Ако сте желели да се образујете под отоманском влашћу морали сте да будете муслиман, одговорио је Кларк.

Али зашто онда Срби нису постали муслимани?

Срби су озлоглашени по томе што нису лојални, ни једни другима. Док сам био у НАТО, имао сам три непријатеља: Србе, колебљиве Европљане и Пентагон, рекао је Кларк, а сви гости су се смејали, наводи "Политико".

Буш је био изненађен и када је сазнао да је његов брат на Косову сматран херојем због тога што се залагао за независност Косова као председник 2008. године.

Али све то није било важно. Као и парада других важних Американаца који су пројурили кроз Косово у минулих четврт века, Буш није дошао у Приштину да учи о Косову. Он је био дошао да прави паре као део групе коју је предводио генерал Кларк у потрази за инвестицијама у косовски енергетски сектор, пише "Политико".

Блиц/Политико

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести