СВМ: Повући заглавље са мађарским језиком на ћирилици

СУБОТИЦА: Савез војвођански Мађара (СВМ) у Суботици затражио је данас од директора Опште болнице у том граду да повуче обавештење у чијем је заглављу назив институције исписан на хрватском и мађарском језику, али ћирилицом.

У саопштењу суботички одбор СВМ навео је да је спорно обавештење 24. јануара издао и потписао директор Опште болнице Суботица, као установе чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина.

То обавештење је супротно одредбама Закона о службеној употреби језика и писма, навео је Савез и подсетио да је на територији Суботице, а у складу са Статутом града, поред српског језика, у службеној употреби и мађарски и хрватски језик и њихово писмо.

"Супротно овоме Општа болница Суботица је у заглављу спорног обавештења назив институције исписала на хрватском и мађарском језику користећи ћириличко писмо што је у супротности са правописом хрватског и мађарског језика", оценио је СВМ.

Савез је истакао да очекује да се у будућности не понављају сличне повреде важећих прописа, које би представљале исмевање и изругивање мађарског и хрватског језика. 

Болница: Извињење због техничке грешке

СУБОТИЦА: Управа Опште болнице Суботица извинила се данас због техничке грешке настале у заглављу дописа у коме је назив институције грешком исписан супротно правопису хрватског и мађарског језика користећи ћириличко писмо.

У саопштењу Управа болнице напоменула је да је у питању техничка грешка приликом креирања дописа и да је изненађена реакцијама и тврдњама да се ради се о свесној повреди важећих прописа.

Општа болница Суботица поштује све законске одредбе, па и одредбе Закона о службеној употреби језика и писма, наводи се у саопштењу и додаје да болница са жаљењем констатује да се случај представља као покушај исмевања и изругивања мађарског и хрватског језика, а заправо личи на задирање у политику и прикупљање бенефита од тога.

"Стављање техничке грешке у погрешан контекст не доприноси доброј сарадњи свих институција на територији града Суботице", указала је Општа болница. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести