СзС: Расправа о Војводини фарса и фингирање демократије

БЕОГРАД: Посланици опозиционог Савеза за Србију оценили су данас да је данашња расправа у Скупштини Србије о актима о Војводини које је предложио лидер опозиционе Лиге социјалдемократа војводине (ЛСВ) Ненад Чанак, фарса и представа која има за циљ фингирање дијалога и поделу опозиције на подобну и неподобну.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Посланици СзС-а и поједини самостални посланици који бојкотују рад скупштине, рекли су на конференцији за новинаре у холу парламента да је седница, на чијем су дневном реду Предлог закона о финансирању Војводине и Предлог резолуције о Војводини, исмевање демократије и подсећају да предложене акте нису прихватили ни влада ни ресорни одбори.  

Посланица Санда Рашковић Ивић сматра да је данашња седница фарса која има за циљ да подели опозицију на подобну, која седи у сали, и неподобну, која демонстрира и бојкотује скупштину.

"Чему служи ова седница о Војводини када је јасно да законе није прихватила ни влада ни ресорни одбори... У ситуацији када имамо протесте, хапшење деце од 18 година, опсаду Председништва, они причају о нечему што немају ни намеру да усвоје", упитала је Рашковић Ивићева.
Она је оценила да је то фингирање демократије и додатно ружење опозиције, те да ће се на данашњој седници више причати о опозицији која је активна у грађанским и политичким протестима широм земље него о Војводини.

"Опозиција добија додатне аргументе за бојкот, јер сада није у току седница парламента већ најобичнија фарса", рекла је Рашковић Ивић. 
Посланик ДС Горан Цхирић рекао је да је данашња седница симулација рада парламента јер предложене тачке дневног реда нису прихватили ни влада ни надлежни скупшитнки одбори, те подсетио да је посланица ДС Александра Јерков већ предлагала истоветни закон.

"Почели су да читају наше законе, користе их као своје, спремни су да о њима расправљају. Да ли ће их усвојити, вероватно не због става владе и других одбора који говоре да је противуставан, али сачекаћемо да видимо", рекао је Цхирић и додао да до сад ниједан закон који је предложила опозиција није прихваћен.

Он је оценио да власт жели да направи "представу" у парламенту у данима када се, каже, хапсе деца која исказују своје незадовољство државом. 
И посланик Двери Драган Весовић рекао је да је расправа о овом закону исмевање и изругавање руглу основа демократије и парламентаризма.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести