Тачи поручио Куртију да може и да одустане од мандатара

ПРИШТИНА: У очекивању још једног сусерета лидера две најутицајније албанске партије, Аљбина Куртија и Исе Мустафе, председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, упозорио је председика Покрета Самоопредељење да касни са достављањем имена мандатара, али и да може да одбије ту могућност.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

Тачи је, наводи се, позвао Куртија да саопшти да ли ће његов покрет да саопшти име премијера или ће одбити ту могућност, како би могао да настави активности у складу са уставом и законима, а који се тичу формирања нове владе, како је предвиђено и чланом 87 пресуде Уставног суда.

„Као председник Републике Косово, дужан сам да без одлагања предузмем даље активности у складу са уставом како би грађани Косова што пре добили владу. Узимајући у обзир демократска начела, транспарентност и политичку коректност, пружио сам вам прилику и више пута сам тражио да предложите кандидата за премијера “, написао је Тхаци у писму Куртију, пренео је приштински Зери.

Указао је и на члан 87 пресуде Уставног суда, у коме се не искључује могућност да водећа странка или коалиција одбије да преузме функцију премијера.Тачи и Курти су се на консултативни састанак о мандатару састали први пут у понедељак, 6. јануара, из трећег пошуја, а након сусрета којои је трајао десетак минута, разишли су се без договора.

Након тога је Тачи на свом фејсбук профилу написао да Куртију даје 48 сати да му достави име мандатара, што из Самоопредељења нису учинили, оценивши да је такав утиматум противуставан.У међувремену, Курти је имао три сусрета у три дана са лидером ДСК, Исом Мустафом, након дужег застоја у преговорима о постизборном коалиционом споразума, али су сви завршени без успеха.

И након синоћњег састанка Куртија и Мустафе изјава за медије није било, а за данас се очекује нови састанак, који, међутим, није заказан.

Камен спотицања у преговорима о коалиционом споразуму је, према приштинским медијима, захтев Мустафе да од Куртија добије гаранције да ће место председника привремених приштинских институција, по одласку Тачија са власти, припасти ДСК-у.

Затегнутост је настала и након што је Курти предложио свог страначког колегу Глаука Коњуфција за председника парламента без договора са Мустафом, иако је то место према прелиминарном споразуму требало да припадне ДСК-у.

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести