Тачи: Споразум може да буде постигнут ове године

БРАТИСЛАВА: Председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи изјавио је да верује да споразум Београда и Приштине може да буде постигнут ове године и да он мора бити свеобухватан и међународно признат.
Hasim Taci Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Тачи је на панелу о дијалогу Београда и Приштине у Братислави на GLOBSEC 2019 Форуму, на којем говори и председник Србије Александар Вучић, рекао да је маратонски процес дијалога у кризи због "непотребног условљавања" од стране Београда, али да верује да ће следећи дани и недеље, до састанка у Паризу, бити одлучујући за позитиван исход процеса и за договор. 

"Верујем да договор може бити постигнут ове године, 2019", истакао је Тачи и додао да би тај споразум требало да буде свеобухватан, финални, међународно признат и закључен међусобним признањем. 

Он је рекао да су таксе на робу из Србије резултат "агресивног понашања Србије", посебно кад је реч о онемогућавању уласка Косова у Унеско и Интерпол, али да верује да је самит у Паризу могућност да се дијалог настави конкрентим корацима.

Циљ је већи него препреке са којима се суочавамо, које нису ништа више него дневна политика, каже Тачи.

Он је истакао да више од 70 одсто грађана на КИМ жели дијалог и постизање споразума, да постоје различита мишљења, али да је циљ исти - да се постигне свеобухватан споразум.

Тим споразумом би требало да се затворе сва отворена питања и који ће бити финални, међународно и правно признат, те омогућити и сачувати мултиетнички карактер и реалност, без граница међу етничким линијама, навео је он.

Тај договор требало би да буде закључен и међусобним признањем, рекао је Тачи и додао да би такав договор донео више мира и стабилносоти на целом Балкану и омогућио европску будућност региону.

Он би омогућио и да Косово постане члан НАТО, УН и ЕУ, каже Тачи.

Да би се такав договор постигао, потребна је веће јединство и координација између САД, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије, и њихова координација.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести