Тачи: Споразум са београдом могућ ове године

ЛОНДОН: Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је да је споразум с Београдом могућ ове године, али да нема планова за укидање тарифа на робу из Србије које су и довеле до обуставе дијалога.
Hasim Taci Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је за британски Гардијан рекао да је споразум о нормализацији односа Приштине и Београда и даље могућ, упркос озбиљним застојима последњих неколико месеци.

"Морамо да седнемо чак и с нашим најљућим непријатељима, али без икаквих предуслова, и покушамо да слушамо једни друге", рекао је Тачи британском листу уочи конференције у Берлину која ће се одржати 29. априла.

Према његовим речима, он је улозио сав политички капитал који је изградио за две деценије у успех дијалога, као и да би цена неуспеха била штета за цео регион.

"У тренутним околностима, са овим тензијама, не видим зашто би иједан страни инвеститор дошао и улагао у наш регион. Једино мировни споразум може да донесе напредак", рекао је Тачи.

Он је додао и да би демаркација граница могла да буде део сваког "свеобухватног споразума о међусобном признању", и истакао да не може бити граничних или етничких линија и да ће и Косово и Србија остати мултиетничке средине.

Говорећи о Србима на Косову и председницима општина на северу који су поднели оставке након увођења такси у новембру прошле године, он је рекао да су се Срби повукли из политичког живота на Косову.

"Нико нема одговор како да се крене напред, а највеће жртве су становници Косова, а посебно косовски Срби", рекао је Тачи.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести