Тачи спустио очекивања пред Берлин са признања Косова на визе

ПРИШТИНА: Дан пред састанак у Берлину председник привремених косовских институција Хашим Тачи спустио је очекивања - док је јуче изјавио да очекује да ће немачка канцеларка Ангела Меркел убедити председника Србије Александра Вучића да призна независност Косова, данас очекује - визну либерализацију.
taci, tanjug
Фото: Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

РТК2 на српском језику пренео је да је Тачи навео је да је ових дана наставио консултације са међународним партнерима везано за следећу конференцију у Берлину, чији су организатори Меркелова и председник Француске Емануел Макрон.
По Тачију, на састанку ће се "посебно нагласити могућност наставка дијалога између Косова и Србије, о постизању свеобухватног и коначног споразума који би донео још већу стабилност на западном Балкану".

"Поздрављам појачани ангажман Немачке и Француске за Западни Балкан у целини, а посебно за Косово. На овом састанку ће се оценити значајан напредак који је урађен до сада. Берлински састанак неце донети нови процес, али це се тражити могућности за решавање проблема, узимајуци као пример успешни споразум између Северне Македоније и Грчке", поручио је Тачи.
Он је такође изнео очекивања да ће "канцеларка Меркел и председник Макрон дати подршку либерализацији визног режима за грађане Косова, у знак поштовања уговора између Европске уније и Косова".


Вучић 29. и 30. априла у Берлину с Меркеловом и Макроном

Председник Србије Александар Вучић отпутоваће сутра, 29. априла у Берлин, где ће учествовати на састанку о Западном Балкану, који се одржава на позив немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона.
По доласку у Берлин, како Танјуг сазнаје, председник Србије састаће се најпре са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, у представништву Европске комисије у главном граду Немачке.

Иначе, позив за учешће у великој конференцији о Западном Балкану добили су премијери свих земаља региона, као и посебно председник Србије Вучић и председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи.
Како су раније најављивали различити званичници из ЕУ, састанак, поред поспешивања сарадње на Западном Балкану, има пре свега за циљ проналажење решења за излазак из ћорсокака, у којем се налази дијалог Београда и Приштине.
Непосредно уочи почетка конференције, новинарима ће се обратити немачка канцеларка Меркел и француски председник Макрон,а тек потом је предвиђен састанак о Западном Балкану.

Разговори о ситуацији у региону биће настављени и на радној вечери, чији су домаћини Мркел и Макрон.
Другог дана боравка у Берлину, у уторак, 30. априла, председник Србије имаће разговор и са Гинтером Крихбаумом, председником Одбора за европске послове у немачком Бундестагу.

Такође, шеф српске државе разговараће, како је предвиђено, и са послаником Бундестага Јоханом Вадепулом.


"Косово је испунило све критеријуме и заслужује слободно кретање као и сви други грађани региона и континента. Ако се то не догоди, састанак у Берлину це бити разочаравајуци за грађане Косова", навео је Тачи.
Он је поновио тврдње о "геноциду Србије на Косову 1998-1999. године", најавивши да це на овом састанку тражити и кажњавање Београда.
"Такође цемо се фокусирати на могуцности економске сарадње и јачање закона и реда, посебно у борби против корупције и организованог криминала. Такође цемо потврдити нашу посвеценост да наставимо, без компромиса, борбу против радикализма, тероризма и било каквог екстремизма", навео је Тачи.
Он је јуче у интервјуу за РТВ 21 изјавио је да очекује да ће Меркелова убедити председника Србије да призна самопроглашену независност Косова на предстојећем састанку у Берлину.

Тачи је изнео очекивања да ће Меркелова позвати и пет држава чланица Европске уније, као и Босну и Херцеговину, да признају самопроглашену приштинску независност.
"Постојаће добра шанса да се ово догоди. Истовремено, нећемо ни под којим условима прихватити да Косову неко предложи неки тип дуплог суверенитета или било какав немачко-немачки модел, Републику Српску или било какву аутономију", тврди Тачи.

Он је казао и да је скептичан по питању тога да ће се Београд и Приштина усагласити о наставку дијалога, али да ће на састанку у Берлину бити позива за наставак дијалога на основу могућности постизања свеобухватног споразума нормализације.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести