Тачи: Сусрет с Вучићем коректан и конструктиван

ПРАГ: Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, оценио је да је сусрет са председником Србије у Вашингтону, уз посредовање специјалног изасланика америчког председника за дијалог, Ричарда Гренела, био коректан и конструктиван, без, како је рекао, "специфичних питања".
taci
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"То је био састанак добре воље у ангажовањима САД да се питања између Косова и Србије и добросуседских односа, окончају једном заувек", казао је Тачи за Радио Слободна Европа.

Дијалог Београда и Приштине би, према његовим речима, треба да се оконча што је пре могуће.

Поновио је да тај процес треба да буде окончан, како каже, "коначним споразумом, који подразумева реципрочно признање, ни мање ни више од тога и у оквиру постојећих граница".

Окончање тог процеса ће, каже, помоћи убрзању косовског пута у НАТО и ЕУ, као и чланству у УН.

"Немамо времена за губљење и наравно да морамо да уско сарађујемо са нашим партнерима. Не можемо да чекамо на остале адресе, као што је то случај са Европском унијом, чије чанице нису признале независност, као што су Шпанија и Словачка", рекао је Тачи.

Сада, навео је, имамо "понуду из Вашингтона и треба да идемо напред".

Упитан која је то понуда, Тачи је рекао да САД нуде мир, стабилност, развој и интеграције у НАТО и ЕУ.

"Не верујем да ће неко из албанског политичког спектра, институција или грађана то довести у питање", навео је Тачи.

Најавио је да ће у среду или у четвртак (4. или 5. марта) о посети САД-у, односно и о састанку у Белој кући, информисати косовски парламент како би, како је рекао, цео процес био транспарентан за институције, политичке партије, цивилно друштво, медије и грађане.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести