Тачијеви амандмани одбијени, мандат Специјалног суда се наставља

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Специјализовано веће Уставног суда у Приштини одбацило је амандмане које је предложио бивши косовски председник Хашим Тачи, који се налази у притвору у Хагу под оптужбом за ратне злочине, уз образложење да се мандат Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва наставља до обавештења Савета Европске уније о његовом завршетку.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

Веће Уставног суда донело је ту одлуку по захтеву за оцену уставности предлога амандмана на члан 162 косовског Устава, у вези са Специјализованим већима и Специјализованим тужилаштвом, наводи се у саопштењу, преноси Косово онлајн.

Како се наводи, веће Уставног суда је констатовало да предложени уставни амандмани умањују права и слободе зајемчене поглављем II Устава.

Додаје се да је уставне амандмане предложио 24. августа ове године тадашњи косовски председник, а председник косовске скупштине их је потом упутио већу Уставног суда ради претходне оцене.

У саопштењу се наводи да је Веће Уставног суда оценило предложене уставне амандмане уз уважавање специфичног контекста и карактеристика Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва, а потврдило је и да оно има искључиву надлежност за давање такве оцене.

Веће Уставног суда је такође поновило да се "према члану 162(13) и (14) Устава мандат Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва наставља до обавештења Савета Европске уније о његовом завршетку“, наводи се у саопштењу.

У Тачијевом предлогу за измену Устава стоји да се члан у којем се наводи петогодишњи мандат, замени тиме да ће мандат Специјализованих већа и тужилаштва трајати „до обавештења о завршетку мандата, које ће бити објављено од стране Савета Европске уније, у консултацији са Владом Републике Косова“.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести