ТЕМА „ДНЕВНИКА“: Лична карта новог сазива новосадске Скупштине

Највећи број мандата у новосадској Скупштини освојила је изборна листа „Александар Вучић – За нашу децу“, којој је припало 52 од 78 одборничких места.
Skupština grada Novog Sada Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Скупштина града Новог Сада Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Ипак, пошто ту изборну листу у Новом Саду чине, сем СНС-а, и Покрет обнове краљевине Србије, ПУПС, Социјалдемократска партија Србије, Покрет социјалиста, Покрет „Снага Србије“ и СПО, одборника СНС-а у новом сазиву, по тренутним подацима, биће 43. Наиме, пошто се мандати деле по редном месту на изборној листи, до 52. места ПОКС је делегирао три кандидата, док су СДПС, ПУПС и ПС имали по два, што значи исто толико одборничких мандата за те странке.

Наравно, таква расподела ће сасвим сигурно претрпети измене, пошто су међу првих пет на листи досадашњи градоначелник Милош Вучевић (СНС) и чланови Градског већа Милан Ђурић (СНС) и Владимир Јелић (ПОКС), а поједина имена већ су виђена за друге функције које искључују одборничку. Покрет „Снага Србије“ и СПО у тој расподели остају без мандата, с тим што је први кандидат ПСС-а на 63. месту листе, те је мало вероватно да ће ту доћи до промена и уколико дође до померања.


СНС-у највише нових мандата

У претходном сазиву новосадске скупштине листа „Александар Вучић – Србија побеђује” имала је 35 одборника, укључујући и једног из СВМ-а. Нови избори донели су тако девет нових мандата само СНС-у. СДПС ће, уместо једног одборника, сада имати два, ПОКС, који је до сада имао своју одборничку групу од троје представника, за сада остаје на том броју.

До сада са шест одборника СПС-а и три Јединствене Србије, у две одборничке групе, листа СПС–ЈС-а имаће једног више представника, с тим што ће, за сада осам одборничких мандата ићи ПС-у, а два ЈС-у. С осам одборника у старом сазиву, СРС ће у нови ући с троје, а ЛСВ ће, уместо седам, имати такође три. Савез војвођанских Мађара удвостручио је број одборника, којих је сада двоје. ПУПС остаје на двоје одборника. 


На тој изборној листи, сем три имена из досадашње извршне власти, налази се и 31 одборник и одборница претходног сазива градског парламента. И док ће њих 30 и даље, по тренутном распореду, седети у одборничким клупама, то се не може рећи за Слободана Тасића из ПОКС-а, који је на за сада далеком 57. месту изборне листе. У Скупштину ће из те странке ући досадашња потпредседница градског парламента Бранка Бежанов, већ поменути Јелић и Саша Новаковић.  

Из редова СНС-а прилику за други мандат с трећег места изборне листе добиће Цвија Васић, а за њом и актуелна председница одборничке групе СНС-а Дина Вучинић. Досадашњи председник Скупштине града Здравко Јелушић у други мандат улази са шестог места листе. Први члан СПДС-а на 10. месту изборне листе, Слободан Веселиновић, такође добија нови одборнички мандат, а с 11. места у Скупштину поново улази и његов коалициони колега пензионер Живорад Арсић из ПУПС-а.


Без одборника ДС-а, ДЈБ-а...

У Скупштини Новог Сада у новом мандату, први пут од увођења вишестраначја, неће бити одборника Демократске странке, која их је до сада имала пет, пошто је та странка бојкотовала изборе. Неће бити ни Покрета „Доста је било”, који су крај мандата дочекали с пет одборника, а на изборима се нису појавили услед проблема с називом изборне листе. Зелена странка такође остаје без представнице Иване Вујасин, која их је ионако напустила током претходног мандата, а сада улази у парламент као прва на изборној листи „Истина – Адавиера – Иван Вујасин”, која је, као мањинска странка, освојила један мандат. У новом сазиву новосадске скупштине неће бити ни троје одборника „Независних грађана”, који су се издвојили из Покрета ДЈБ, а потом и бојкотовали рад градског парламента. Без јединог мандата остао је и „Ниједан од понуђених одговора”.


Ново име у Скупштини града биће Бориславка Драгишић из Покрета социјалиста на 15. месту изборне листе, док њен страначки колега Бојан Вулин улази у други мандат. Чланица СДПС-а Јелена Граовац први пут ће ући у одборничку клупу, а уз њу и 18 нових одборника из СНС-а.

Друга листа по снази која ће ући Скупштину Новог Сада је СПС–ЈС-а, а на првом месту је досадашњи председник Одборничке групе СПС-а у Скупштини града и председник Градског одбора Слободан Цветковић, а његов коалициони партнер из ЈС-а Славенко Унковић на другом месту такође је председник ГО те странке. Међу наредних пет будућих одборника, који су сви из СПС-а, налази се и досадашња одборница др Мирка Лукић Шаркановић, те директор Дома здравља др Веселин Бојат, као и актуелни члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић. Некадашњи одборник ДС-а, а однедавно СПС-а Божидар Протић, такође је на месту које га води у градски парламент.

До сада друга по броју одборника, Српска радикална странка делегираће троје представника, све с дугогодишњим стажом у локалном парламенту: Ђурђа Јакшића, Милорада Мирчића и Снежану Мушицки. Лигу социјалдемократа Војводине би у прво време требало да представљају доскорашњи члан Градског већа за саобраћај Александар Кравић, те Роберт Колар и Бранислав Богарошки.

У градску скупштину, после мандата паузе, поново улазе одборници ДСС-а с изборне листе „Метла 2020” Бојан Радојевић, Зоран Симоновић и Дубравка Џоџо. Први пут ће у одборничке клупе сести одборници из редова  Српског патриотског савеза с листе „Александар Шапић – Победа за Нови Сад” Зоран Суботић, Кристина Караић и Симо Чабаркапа. Савез војвођанских Мађара у новом сазиву представљаће донедавни одборник Ђула Киш и нова одборница Мелинда Ладишић. У име Руске странке, која је ушла у парламент као мањинска, мандат би требало да добије прва с изборне листе Верица Ракић.

С. Крстић

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести