За 78 одборничких места у Новом Саду 479 кандидата

У Новом Саду ће се у недељу одржати избори за републички, покрајински и градски парламент, а Новосађани ће, осим три гласачка листића, имати и највећу изборну понуду кандидата за одборнике Скупштине града јер је Градска изборна комисија комплетирала списак и одштампала листиће с 13 изборних листа које су предложиле своје кандидате за локални парламент.
skupstina grada
Фото: skupstina.novisad.rs

Скупштина града Новог Сада има 78 одборничких места, а за те мандате конкурисаће 479 кандидата. По коначно утврђеном списку, на гласачком листићу ће се наћи листе: „Александар Вучић – За нашу децу“ као прва на листићу, „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) –Драган Марковић Палма“ као друга, „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ као трећа, „Сасвим друга прича – Новосађани“ као четврта, „Војвођански фронт – уједињени за демократски Нови Сад (Лига социјалдемократа Војводине, Војвођанска партија, Заједно за Војводину)“ као пета, „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор“ као шеста, „Истина – Адавиера – Ивана Вујасин“ као седма, „Нек маске падну – Зелена странка – Нова странка“ као осма, „Метла 2020“ као девета, Руска странка као десета, Ратни ветерани за Србију као једанаеста, „Александар Шапић – Победа за Нови Сад“ као дванаеста и „Здрава страна града“ као тринаеста листа на гласачком листићу које ће грађани који изађу на недељне изборе моћи да бирају да их представљају у локалном парламенту.

Једина листа која је због процедуралних пропуста испала с овог списка су „Суверенисти“, односно кандидати Покрета „Доста је било“, јер је Управни суд, потпупајући по жалби, донео одлуку коју је ГИК усвојио и одбацио листу „Суверениста“.

Председник Градске изборне комисије Слободан Милошевић истиче да је Комисија припремила комплетну изборну документацију која је јуче дистрибуирана на 197 бирачких места, колико их је одређено за изборе у Новом Саду. Такође, право да бира своје представнике у градском, покрајинском и републичком парламенту има 332.640 бирача, колико је утврђено закључно с 5. јуном ове године.

– Највећи број листа за локалне изборе у Војводини пријављено је управо у Новом Саду, што је показатељ да су бирачи из града Новог Сада заинтересовани за ове изборе, па очекујемо да ће и велики број грађана изаћи на ове изборе – наводи Милошевић за „Дневник“.

Он је рекао да је ГИК до избора одржао 45 седница и да је у раду Комисије у сталном и проширеном саставу, у који улазе представници проглашених изборних листа, владало сагласје јер је већина одлука донета једногласно.

– Представници девет изборних листа пријавили су се да ће користити јавна средства за изборну кампању од 953.000 динара. Листе које не пређу цензусни праг од три одсто гласова од укупног броја изашлих бирача, мораће да врати новце у градски буyет – упозорава Слободан Милошевић.

Додаје и да су сви чланови бирачких одбора прошли обуку и упознати су с прописима и како треба поступати да буде што мање пропуста у самом раду бирачког одбору, како у току гласања, тако и код утврђивања резултата избора по бирачким местима.

– На члановима бирачких одбора је велика одговорност јер од њиховог рада зависи и наш даљи посао – указује председник ГИК-а.

Због великог броја изборних листа, очекује се да ће бирачки одбори у проширеном саставу имати више од 9.800 људи, односно око 50 људи по бирачком месту, с тим што ће се организационо прилагодити потребама преподневног и поподневног гласања, па се очекује да ће у једној смени бити у просеку око 25 људи.


Избори под посебним мерама заштите

Пошто се ови избори одвијају у току пандемије ЦОВИД-19, и у Новом Саду ће на свих 197 бирачких места бити посебне процедуре заштите, уз обавезну дистанцу. За све чланове бирачких одбора обезбеђене су маске и рукавице, као и дезинфекциона средства, а сва бирачка места биће дезинфикована пре пријема бирачког материјала. Прописи су утврђени на основу препорука Светске здравствене организације, а утврдила их је Републичка изборна комисија за територију целе земље.


Што се тиче изборних листа, само су оне окупљена око Српске напредне странке и коалициона листа СПС–ЈС-а поднеле кандидатуре са свих 78 кандидата за одборнике. Кандидате СНС-а је подржало потписима 3.619 грађана, СПС–ЈС-а 2.407, 48 кандидата за одборнике СРС-а потписима је подржало 1.484 грађана, „Сасвим другу причу“ с 26 кандидата 833 грађана, 40 кандидата „Војвођанског фронта“ подржало је 1.436 бирача, а 27 кандидата СВМ-а 855 Новосађана. Све остале листе имају по 26 кандидата, с тим што је листу „Истина – Адавиера“ својим потписом подржало 806 грађана, Коалицију „Нек маске падну“ 782, листу „Метла 2020“ 781, Руску странку 795, Ратне ветеране 821, Александра Шапића 811 и „Здраву страну града“ 814 Новосађана.

Међу тим странкама су три мањинске – СВМ, која припада мађарској националној мањини, „Истина – Адавиера“, која припада влашкој националној мањини, и Руска странка, која припада руској националној мањини. Право да буде третирана као странка националне мањине тражила је и листа „Ратни ветерани за Србију“, и то као странка словачке националне мањине, али је ГИК одбио тај захтев.

Бирачи ће своје фаворите за нови састав Скупштине града Новог Сада заокруживати на папиру резеда боје, док ће контролни папир бити наранyаст. Те боје су, објашњавају у ГИК-у изабране да би се разликовале од боје листића за покрајинске изборе, односно републичке.

Штампано је 333.638 гласачких листића, односно 0,3 процента више од утврђеног броја бирача, као и 200 контролних листића за 197 бирачких места, од којих су три резервна.

Иако ће се 21. јуна на гласачком листићу наћи 13 листа, од бирача зависи колико ће листа имати своје представнике у градском парламенту. На протеклим изборима априла 2016. године од 16 листа које су учествовале, девет се нашло у Скупштини града, међу којима и представници три мањинске листе, с тим што је на претходним изборима цензусни праг био пет одсто, а на овим ће бити три.

Александар  Савановић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести