Тема „Дневника”: Нова рунда консултација о међупартијском дијалогу

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић саопштио је да данас почињу прве консултације европских парламентараца са посланичким групама.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Разговори са парламентарним странкама одржаваће се  онлајн и трајаће до 22. априла. Након тога, додао је, европосланици ће разговарати са ванпарламентарним странкама. „А 7. маја ће да ми се јаве и известе ме шта су разговарали“, рекао је Дачић, процењујући да међустраначки дијалог неће почети пре јуна.

Међународни посредници ће најпре разговарати са највећом посланичком групом “Александар Вучић – за нашу децу”, а након тога и са осталим парламентарним странкама по редоследу који је утврђен на основу броја посланика. Свака посланичка група ће на располагању имати око сат времена.

Након што окончају разговоре и са ванпарламентарним странкама, очекује дефинисање формата и тема дијалога власти и опозиције о изборним условима.

Међународни посредници најпре ће разговарати са највећом посланичком групом “Александар Вучић – за нашу децу”

Потпредседник парламента из редова СНС Владимир Орлић сматра да је рано за причу о било каквим детаљима.“Од разговора са странцима не очекујем баш ништа, сем поштовања суверенитета и независности Србије”, рекао је Орлић.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић каже да ће они као посланичка група предочити да су сачинили платформу и принципе којима ће се руководити током друге фазе дијалога. Током разговора ће, напомиње, поменути и извештај Ервопског парламента о напретку Србије.“Заинтресовани смо да чујемо ко је, на који начин и зашто сачинио такав извештај”, рекао је Милићевић. Поновио је став СПС, да оне странке које напусте разговоре или које одбију да учествују у дијалогу не могу да очекују да се њихови ставови нађу у завршном документу.


СПАС: Простор уступамо СНС-у

У другој фази међустраначкој дијалога неће учествовати посланичка група СПАС-а. Подсећају да је та странка учествовала у првим преговорима 2019. године и да - знају како се то завршило.

- Овог пута СПАС је донео одлуку да не учествује, јер сматрамо да је то унутрашња ствар наше државе – подвлаче у Српском патротском савезу. Кажу да су свој простор за разговоре препустили својим коалиционим партнерима Српској напредној странци, а ако буде неких неслагања, то ће, напомињу, решити унутар коалиције.


Посланица Савеза Војвођанских Мађара Елвира Ковач подсећа да је та странка учествовала и у претходном кругу консултација и да ће наставити и сада.

- Вероватно ће нас највише питати везано за политичко представљање националних мањина, тако да ћемо искрено рећи да сматрамо да је тренутни систем добар, што је јасно за бројчано веће националне мањине- рекла је Ковач.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић, која у овом мандату  нема посланике, каже да би први састанак власти и странака које не желе учешће страних посредника у међупартијском дијалогу, могао да буде одржан у наредних десетак дана. Јовановић је рекао да га је о томе обавестио Ивица Дачић, а сматра да би било добро да на састанку учествује и председник Србије Александар Вучић. Процењује да опозиција у овом тренутку нема никакве полуге притиска на власт, али и истиче да ће “дијалог изгледати онако како власт буде хтела“, те да ће због тога бити одговорна за његов успех или неуспех.

Поједине странке, које учествују у дијалогу уз посредовање ЕП, сматрају да је јун крајни термин за постизање договора, а не за почетак дијалога

Део странака који је бојкотовао изборе, а које предводе Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка и Двери, жели учешће странаца у дијалогу. Са тог опозиционог пола истичу да је неопходно што пре организовати дијалог и напомињу да је јун термин кад би он морао да се заврши, а не да започне. Према речима потпредседника Народне странке Мирослава Алексића, свако одуговлачење почетка преговора одлаже могућност договора за слободне и поштене изборе. Реагујући на најаву Дачића да ће дијалог почети у јуну и лидер Двери Бошко Обрадовић је истакао да је реч о последњем термину за завршетак разговора, наводећи да је председник Скупштине има улогу да фингира разговоре. Проблем је, додаје, још већи са делегацијом ЕП која саучествује у одлагању дијалога. Зато, каже, Двери више не чекају никога и ништа, већ крећу у кампању на терену. “Већ смо заказали нови излазак на улице у форми две породичне шетње - у суботу, 8. маја у Лесковцу као увертира за следећу суботу, 15. маја у Београду испред Дома народне скупштине најавио је Обрадовић.

Са друге стране, председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић уверен је да је неопходно што пре почети кампању предизборау опозицији, без обзира на почетак преговора с влашћу.


С ванпарламентарном опозицијом после Ускрса?

Медији су ових дана спекулисали да ће састанци представника Европског парламента са ванпарламентарним опозиционим групацијама бити одржани после првомајских и ускршњих празника 5. и 6. маја. Планирано је да састанак буде одржан преко Зума, а позвани су Странка слободе и правде, Народна странка, Двери, Демократска странка, Покрет слободних грађана, Не давимо Београд, Покрет за преокрет, Заједно за Србију, као и групација партија и покрета које предводи Социјалдемократска странка.


Друга фаза међупартијског дијалога о изборним условима покренута је 1. марта видео-конференцијом којом су председавали председник Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер и први човек Скупштине Србије.

Посланици ЕП и учесници међустраначког дијалога Владимир Билчик, Тања Фајон, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан саопштили су пре двадесетак дана да су завршили интерне припреме за фазу консултација у процесу Међустраначког дијалога.

- За наредна два месеца направили смо детаљан план, који се састоји од састанака са шефовима посланичких група, лидерима опозиције, представницима Владе и другим релевантним актерима у Србији – навели су у заједничкој изјави. Образложили су да је циљ консултовање и размена приоритета за дневни ред предстојеће рунде Међустраначког дијалога као и модалитети ангажовања. Наведено је и да ће тим европарламентараца координисати са Дачићем наредне кораке неопходне за успешан и садржајан дијалог.      

С. Станковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести