ТЕМА ДНЕВНИКА Потенцијали Војводине ближи европским партнерима

НОВИ САД: Посланици Скупштине Војводине усвојили су на седници прошле недеље извештај о пословању Фонда „Европски послови“ за 2018. годину.

У документу су представљене све активности којима се Фонд бави, а једно од поглавља извештаја обухвата и рад Канцеларије Аутономне Покрајине Војводине у Бриселу, која функционише у склопу Мисије Републике Србије при Европској унији.  У извештају се наводи да је Канцеларија основана с циљем представљања, промовисања и унапређења привредних, научних, културних, образовних и туристичких капацитета Војводине, као и упознавања и активног праћења регионалних и других политика Европске уније од посредног и непосредног значаја за АПВ.

Шеф Канцеларије Војводине у Бриселу је Срђан Мачкић. Канцеларија функционише у оквиру Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

У области сарадње Војводине с другим европским регијама, уз подршку покрајинских институција, а пре свега Покрајинске владе, Канцеларија АПВ у Бриселу је током 2018. године иницирала бројне састанке и активности које су, како се наводи, дале конкретне резултате.

„Један од значајних резултата је потписивање међурегионалног споразума о сарадњи између Војводине и италијанске регије Ломбардије. Такође, висока делегација немачке савезне државе Баден-Виртемберг, предвођена председником владе, била је у званичној посети Републици Србији, односно АП Војводини, у априлу 2018. године. Конкретни резултати у смислу међурегионалног повезивања се такође огледају и у бројним позивима и предлозима које су партнерске европске регије упутиле АПВ посредством Канцеларије, а у којима су различите покрајинске институције узеле активно учешће. Током године је запажено и веће интересовање италијанских, француских, чешких и пољских регија за сарадњу с АПВ“, наводи се у извештају.

Истиче се и да традиционално добра међурегионална сарадња, пре свега с аустријским, италијанским и немачким регијама, није занемарена ни током прошле године, али и да су уложени значајни напори на повезивању с регијама с којима Војводина до сада није имала озваничену сарадњу.

„Канцеларија је током 2018. године организовала више састанака и других активности које су биле посвећене остваривању односа с белгијским регијама: Валонијом, Фландријом и Градом Бриселом, као и холандским регијама, где се пре свега мисли на регију Гелдерланд, с којом су планиране заједничке активности током 2019. године. У оквиру активности кроз Европску недељу регија и градова, Канцеларија је била домаћин радног састанка и пријема за дванаест европских регија из Аустрије, Италије, Француске, Грчке, Пољске и Норвешке, што је искоришћено за упознавање партнера с активностима АПВ, посебно у погледу даљих међурегионалних односа и сарадње“, каже се у извештају о раду Канцеларије Војводине у Бриселу. 

Представници Привредне коморе Војводине три пута су боравили у радној посети Бриселу те је остварено повезивање с најзначајнијим институцијама тог типа у Краљевини Белгији, док је с Комором индустријалаца и привредника Валоније у згради Мисије у Бриселу потписан Меморандум о разумевању, који предвиђа свеобухватну сарадњу тих двеју институција у наредном периоду. Наводи се и да је у организацији Скупштине Војводине, као и Скупштине европских регија (АЕР), у Новом Саду у септембру прошле године одржан први Регионални пословни форум.


„Европа прилика”

Војводина је била, посредством Канцеларије, званичан партнер догађаја и наступила је заједно са следећим регијама: Корушка, Алп – ЕУ регион (Аустрија); Унија општина регије Атика (Грчка), Венето, Марке, Ломбардија, Лацио, Фриули Венеција Ђулија (Италија); Норланд (Норвешка), Кујавско-поморски регион и Поморски регион (Пољска); у оквиру партнерства под називом „Европа прилика“.


Привредни потенцијали Вој­водине представљени су у оквиру традиционалних пословних сусре­та које организују бројне белгијске компаније на Уни­верзитету у Монсу. Такође, амбасада Краљевине Белгије у Београду је у марту 2018. године организовала економску мисију намењену привредницима из Белгије, где је Канцеларија учествовала у размени корисних информација, а у циљу привла­чења страних инвеститора у Војводину. 


Дан Војводине у Бриселу

У просторијама Мисије РС при ЕУ у Бриселу је 8. октобра 2018. године одржан традиционални „Војвођански пријем“, чији су домаћини били амбасадорка Ана Хрустановић, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар Огњен Бјелић. 

Како се наводи у извештају, међу 130 присутних на пријему, било је више представника европских институција из различитих надлежности, дипломатског кора, других европских регија – партнера АП Војводине, привредника и представника привредних организација из Белгије, Италије, Пољске, Аустрије и других земаља. Међу виђенијим званицама пријему су присуствовали известилац Европског парламента за Србију, уједно и председавајући Спољнополитичком комитету Европског парламента (АФЕТ) Дејвид Мекалистер, известилац за Србију у Комитету регија Франц Шаусбергер, посланик Европског парламента Андор Дели, директор секретаријата ЦЕФТА Емир Ђикић, председник Уније валонских привредника и индустријалаца Филип Суинен. 


Канцеларија је активно промовисала туристичку и културну понуду покрајине, пре свега на званичним догађајима институција ЕУ, а најважнија манифестација међу њима је Дан отворених врата, који је у 2018. години одржан под слоганом „Поносни на свој регион и његову културу”. На штанду Војводине је том приликом, осим туристичке понуде и богатог културног наслеђа, уз помоћ породичних произвођача вина, представљена и винска понуда покрајине.

Војводина је, посредством Канцеларије у Бриселу, како се оцењује, имала запажено учешће у оквиру „Европске недеље регија и градова 2018“, једне од највећих манифестација у Бриселу. Изме­ђу осталих активности, представници Савеза удружења ОПЕНС19 су представили град Нови Сад – Омладинску престоницу Европе за 2019. годину, у оквиру панел-дискусије коју је Канцеларија с пар­тнерима из Белгије, Италије, Норвешке и Шведске организовала у просторијама Мисије. Том приликом представљене су бројне манифестације и пројекти за младе који ће током 2019. године бити спроведени у Војводини.

Као веома успешно је оцењено учешће Канцеларије АПВ у Бриселу на манифестацији „Дани отворених врата европских институција“, одржаној у мају прошле године, где је представљена Војводина са својим потенцијалима. Такође, значајан наступ Војводина је имала на 16. „Европској недељи регија“ и градова, одржаној октобра 2018. године у Бриселу у организацији Комитета регија и Генералног директората Европске комисије за регионалне и урбане политике, на којој је учествовало више од 140 регија и градова, 300 различитих партнера и 6.000 посетилаца.

  1. Савановић
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести